Persbericht

Slaapsupplementen zijn niet de mirakeloplossing voor slaapproblemen

25 juni 2021

Slaapsupplementen om slaapproblemen op te lossen zijn razend populair en zijn overal te vinden: van grote winkelketens, over biowinkels en parafarmacies tot apotheken.  Test Aankoop analyseerde 25 producten op hun samenstelling en verpakking om na te gaan of ze hun beloftes wel nakomen.  Conclusie: het is als consument niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien. Er bestaat vaak verwarring rondom de doelgroepen van deze producten, alsook over de doseringen en de manier waarop ze dienen te worden gebruikt. Test Aankoop raadt dan ook niet blindelings te geloven in de beloftes van fabrikanten en professioneel advies in te winnen.

Als je de verpakking van slaapsupplementen moet geloven, is slapeloosheid eenvoudig op te lossen zijn. Dat is dus echter niet zo!  Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je je slaapproblemen het best oplost zonder naar medicatie of supplementen te grijpen. Op langere termijn geeft dit het beste resultaat.  Raadpleeg hierover onze tips op sleepguide.be

 

Fytotherapie wordt nog steeds niet door de EFSA gereguleerd

De European Food Safety Authority (EFSA) moet nog steeds een standpunt innemen over al dan niet terechte claims in de kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie genoemd.  In afwachting daarvan benadrukken de fabrikanten natuurlijk maar al te graag de zogezegd ‘gunstige’ effecten van hun producten op de gezondheid. Test Aankoop vindt het ten onrechte dat deze gezondheidsclaims gebruikt worden zolang het standpunt van EFSA  nog niet is gekend… zeker omdat een grote meerderheid van deze slaapsupplementen planten bevatten.

 

Afgeraden bij sommige doelgroepen … en nochtans

Bepaalde supplementen worden afgeraden bij kinderen, zwangere vrouwen, zieke mensen met een minder goede werking van lever of nieren, mensen die andere geneesmiddelen nemen en in combinatie met alcohol.  Kortom, de supplementen zijn niet vrij van neveneffecten en niet zo onschuldig als ze lijken, al wordt er al snel gestrooid met termen als ‘natuurlijk’, ‘biologisch’ of ‘lichaamseigen’.

Melatonine bijvoorbeeld wordt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) niet aangeraden aan kinderen onder 12 jaar en al zeker niet zonder medisch advies.  Sommige fabrikanten zoals Lucovitaal deinzen er echter niet van terug om op hun verpakking ‘KIDS’ in grote felgekleurde letters te zetten om de consument te doen geloven dat het product op basis van melatonine geschikt is voor kinderen[1]. Op de achterkant van de verpakking valt echter te lezen dat het product geschikt is voor kinderen vanaf 12 jaar.  De consumentenorganisatie is van mening dat tegenstrijdige informatie op voor- en achterkant van een verpakking een commercieel misleidende praktijk vormen en heeft de fabrikant aangemaand om de verpakking snel aan te passen en de misleidende claims te verwijderen.

 

Verwarring rond de actieve dosis

Als we gaan kijken naar een supplement op basis van valeriaanwortel[2], waarbij we lezen “450 mg geconcentreerd extract., zouden we kunnen afleiden dat elke capsule 450 mg valeriaanextract bevat. Maar bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst op het flesje stellen we echter vast dat het product volledig bestaat uit 450 mg poeder wat een pak minder geconcentreerd is dan het extract waarvoor op de fles publiciteit wordt gemaakt. Ronduit verwarrend en oneerlijk naar de consument toe.”, zegt Test Aankoop.

 

…en de idealiter te gebruiken periode

Supplementen om de slaap te verbeteren zijn nooit bedoeld om gedurende een lange periode te worden ingenomen. Grote verpakkingen en promoties gericht op deze producten zijn volgens Test Aankoop dan ook duidelijk niet geschikt.

Ontdek de analyse van de 25 onderzochte supplementen (melatonine, valeriaan, kalmerende planten en andere mengelingen komen er aan bod)[2] Nature’s Garden Valériane 450 mg – 100 capsules - https://www.test-aankoop.be/gezond/pinokkioproducten/valeriaan-natures-garden

 

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.