Persbericht

Woekerprijzen voor geneesmiddelen (eindelijk) op de politieke agenda

04 september 2019

In april 2019 legde Test Aankoop (samen met zijn Italiaanse en Spaanse evenknieën) bij de Belgische Mededingingsautoriteit klacht neer tegen de farmaceutische firma Leadiant. De consumentenorganisatie stelde dat de bewuste firma misbruik maakt van zijn dominante marktpositie om een molecule die al lang bestond te commercialiseren als weesgeneesmiddel, en de prijs van het middel met een factor 360 te vermenigvuldigen zonder dat daar enige objectieve reden voor bestaat. In 2005 kostte een behandeling met die actieve stof (geneesmiddel Chenofalk) € 477 per jaar. In 2018 werd de prijs per jaar plots niet minder dan € 153 000!
CDCA (chenodeoxycholzuur) wordt ingezet bij de behandeling van CTX (cerebrotendineuze xanthomatose), een ernstige erfelijke stofwisselingsziekte. Patiënten ontwikkelen vaak op jonge leeftijd staar en hebben last van chronische diarree; geleidelijk aan ontwikkelen zich ook neurologische en psychiatrische problemen. Zonder behandeling kan CTX tot een voortijdige dood leiden. CDCA kan de aandoening niet genezen, maar wel voorkomen dat ze verergert. Patiënten hebben levenslang nood aan dit geneesmiddel.

Kennelijk werpt de klacht van Test Aankoop nu vruchten af. Zo besliste minister van Consumentenzaken Wouter Beke woensdag dat de maximumprijs voor CDCA-Leadiant nog maar een kwart mocht bedragen van wat de fabrikant vraagt. Hij heeft er bij de Mededingingsautoriteit eveneens op aangedrongen om dit dossier prioritair te behandelen.

De consumentenorganisatie is natuurlijk tevreden dat de minister dit dossier ter harte neemt en prioriteit wil verlenen. Niettemin blijft ook het huidige maximum (een kwart van de vraagprijs van de fabrikant) nog veel hoger dan wat dezelfde molecule in 2005 kostte. Voor Test Aankoop moeten de argumenten op tafel komen die kunnen staven dat zo’n hoge prijs aanvaardbaar is.

Om écht de strijd aan te binden met de woekerprijzen die farmaceutische firma’s zich veroorloven, is transparantie absoluut noodzakelijk. Enkel op die manier kan worden afgewogen of de vraagprijs in verhouding staat tot het onderzoek en de investeringen om het middel te ontwikkelen.

Test Aankoop strijdt al jaren opdat de gezondheidszorg betaalbaar zou blijven en ook toekomstige generaties de behandelingen zouden kunnen krijgen die zij nodig hebben. Zo diende de consumentenorganisatie ook al klachten in bij de Belgische Mededingingsautoriteit in het dossier Avastin/Lucentis, en heel recent nog in verband met het middel Spinraza.

Deze publicatie werd mogelijk gemaakt door financiële steun van Open Society Foundations. 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.