Persbericht

Nutri-Score : welk drankje stop je in de boekentas van je kind ?

03 oktober 2019

Test Aankoop berekende de Nutri-Score van ongeveer 500 brikjes en flesjes met een inhoud van minder dan 500 ml die in schooltassen van kinderen kunnen worden gestopt. Resultaat: het ene drankje is het andere niet. Sommigen zitten vol met suikers of zoetstoffen, maar er bestaan ook gezondere alternatieven. 11% van de geanalyseerde producten krijgt een A, 26% een B, 23% een C, 24% een D, 16% een E. Ook de hoeveelheid zoetstoffen werd onderzocht. 27% van de 474 geanalyseerde producten bevat ze, maar in dit wordt niet altijd duidelijk aangegeven, dit terwijl dranken met zoetstoffen niet worden aanbevolen aan kinderen jonger dan 12 jaar. Een andere opvallende vaststelling is dat veel dranken specifiek voor kinderen minder goed presteren: bijna de helft scoort een Nutri-Score D of E.

Drankjes voor kinderen scoren niet zo goed

Onze kleinste schoolkinderen drinken te weinig: 98% van de 6- tot 9-jarigen en 95% van de 10- tot 13-jarigen drinken minder dan de aanbevolen 1,5 liter per dag. Naast het feit dat ze te weinig water drinken, drinken ze ook te vaak of te veel frisdrank. 14% van de 6- tot 9-jarigen drinkt dagelijks dit soort dranken die algemeen gesproken veel te zoet zijn. In de leeftijdsgroep van 10 tot 13 jaar gaat het om bijna 20%.

Vanzelfsprekend zijn niet alle brikjes en flesjes speciaal voor kinderen ontworpen. Maar, van de 79 geanalyseerde producten die er specifiek aan zijn gewijd (gebruik van dierenafbeeldingen of cartoons), heeft 33% een A of B, 25% een C en 42% een D of E. Bijna de helft heeft dus een lage Nutri-Score. Laten we het voorbeeld van fruitlimonades voor kinderen nemen. Fruit en verpakking suggereren dat dit een betere keuze is, maar dat is het niet. In feite bevatten ze slechts 10 tot 12% fruit en slechts iets minder of zelfs dezelfde hoeveelheid suiker per 100 ml als pakweg een cola of een fanta en hebben eveneens een Nutri-Score E.

Naast de drankjes specifiek bedoeld voor kinderen, trekken kinderen ook nog met andere brikjes richting de schoolpoort, zoals vruchtendranken. Maar ook deze zijn lang niet allemaal dezelfde: sinaasappelsap van het merk Carrefour is puur sinaasappelsap (100% fruit en geen toegevoegde suikers) terwijl Multivitamines van Minute Maid een nectar is (50% fruit én toegevoegde suikers). Test Aankoop onderstreept echter dat het steeds beter is om fruit in ‘vaste vorm’ te consumeren.

Opteren voor een melkdrank kan echter ook een prima keuze zijn, vooral omdat de overgrote meerderheid van de kinderen er niet genoeg van drinkt. Sommige magere, suikerarme melkdranken hebben een Nutri-Score A. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de brikje halfvolle melk van het merk Delhaize, terwijl de zoetere Cécémel wordt gequoteerd met een C. Helaas bevatten de meeste gearomatiseerde melk of drinkyoghurts toegevoegde suikers of zoetstoffen. Kortom, in het geval van zuiveldranken gaat er niets boven natuurlijke melk.

Duidelijke etikettering voor zoetstoffen graag!

Test Aankoop heeft tijdens zijn analyse ook vastgesteld dat zoetstoffen maar zelden op een duidelijk zichtbare manier worden vermeld, in tegenstelling tot claims zoals "geen suiker" en "geen toegevoegde suikers" op de voorkant van de verpakking. Bovendien is de vermelding "geen toegevoegde suikers" niet wettelijk als het product valse suiker bevat.

Deze valse suikers stellen producenten in staat om het suiker- en caloriegehalte van hun producten gemakkelijk te verlagen om zo een betere Nutri-Score te verkrijgen. Het geniet echter de voorkeur om de consumptie van zoetstoffen zoveel mogelijk te beperken, zeker bij kinderen jonger dan 12 jaar. De aanwezigheid van zoetstoffen moet daarom duidelijk op de voorkant van de verpakking worden vermeld, vooral omdat de Nutri-Score geen melding maakt van de aan- of afwezigheid van zoetstoffen.

Test Aankoop pleit ook voor een geleidelijke vermindering van het suikergehalte in dranken zonder deze te vervangen door zoetstoffen. Producten voor kleine kinderen moeten hen uitsluiten en hun suikergehalte verlagen.

Onderteken de petitie voor het verplicht maken van de Nutri-Score

Hoewel de Nutri-Score nu de officiële etikettering in België is, blijft de Nutri-Score facultatief vanwege de Europese regelgeving. Te weinig fabrikanten brengen het daarom aan op hun producten. Daarom vragen wij, samen met zes andere Europese consumentenorganisaties, de Europese Commissie om dit op Europees niveau te verplichten. Om de Commissie te verplichten dit verzoek te onderzoeken, zijn één miljoen handtekeningen vereist, waaronder 15 750 in België. Iedereen die  gemakkelijker gezondere keuzes wil kunnen maken in de overvloed aan dranken en andere producten in de supermarkten wordt, uitgenodigd om de petitie te ondertekenen

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.