Tot wel 74% prijsverschil tussen twee medicijnen? De InforMED-app van Test-Aankoop helpt de patiënt

De InforMED-app van Test-Aankoop helpt de patiënt de juiste keuze te maken
Mensen die met een klacht zitten, weten niet altijd exact met welk geneesmiddel ze het goedkoopste af zijn. Nochtans toont een onderzoek van Test-Aankoop aan dat er belangrijke prijsverschillen zijn tussen niet terugbetaalde geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Om het voor de consument makkelijker te maken, ontwikkelde Test-Aankoop de app, InforMED (www.testaankoop.be/informed) die de patiënt in staat stelt makkelijk de goedkoopste alternatieven te vinden. De app biedt ook nog andere voordelen.
Grote prijsverschillen
Voor heel wat geneesmiddelen, die niet terugbetaald worden, bestaat een equivalent met zelfde werkzame stof dat veel goedkoper en even doeltreffend is. Soms kan men tot 40% of zelfs meer besparen door te kiezen voor een merkloze variant. In zijn laatste onderzoek geeft Test-Aankoop een tiental sprekende voorbeelden.
De gratis app voor varianten van bekende geneesmiddelen: InforMED
De InforMED-app is gratis en eenvoudig in gebruik: als de gebruiker met zijn smartphone de barcode van een geneesmiddel scant of de naam invoert, verschijnt er een foto van het geneesmiddel en een tabel met de goedkoopste alternatieven (van een ander merk of generieken). In sommige gevallen kan de patiënt tot wel 74% besparen. Dit is het geval wanneer hij kiest voor Sildenafil Apotex in plaats van Viagra. Daarnaast is het ook mogelijk om 43 % te besparen op paracetamol, 53 % op ibuprofen, 27 % op cetirizine (tegen allergieën) en 43 % op loperamide (tegen diarree).
Bijsluiter en huisapotheek binnen handbereik
In de app kan de gebruiker ook de bijsluiter opvragen en lezen wat Test-Aankoop van het geneesmiddel vindt. Zo vermeldt de consumentenorganisatie of ze het geneesmiddel aan- of afraadt voor bepaalde klachten. De prijzen worden maandelijks geactualiseerd en ook nieuwe geneesmiddelen worden gaandeweg toegevoegd. Nog een bijkomend voordeel is dat de gebruiker alle geneesmiddelen uit zijn huisapotheek in de app kan opslaan. Zo weet hij altijd meteen wat hij in huis heeft, om te vermijden dat hij onnodig iets opnieuw koopt. Voorts kan hij de vervaldatum van zijn geneesmiddelen in de app opslaan, zodat hij snel weet wat nog bruikbaar is. Verder kan de consument ook een boodschappenlijstje aanmaken om enkel het nodige te kopen. De app geeft zelfs een melding wanneer een bepaald geneesmiddel tijdelijk niet verkrijgbaar is in de apotheek.
Ook onlinedatabank van geneesmiddelen
Wie geen smartphone heeft, kan nog altijd de databank van geneesmiddelen raadplegen op de website van Test-Aankoop. Die bevat de prijs van alle geneesmiddelen op de markt (ongeveer 6 500) en biedt de mogelijkheid om prijzen te vergelijken en goedkopere alternatieven te vinden. De bijsluiter en de beoordeling van Test-Aankoop zijn eveneens terug te vinden op de website www.testaankoop.be/geneesmiddel.
Link app: www.testaankoop.be/informed
Link website: www.testaankoop.be/geneesmiddel
Toegang pers