Nieuws

Hoog tijd om het geneesmiddelentekort aan te pakken

01 oktober 2015
hoog tijd

Problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen zijn structureel geworden. Daardoor ondervinden patiënten geregeld ongemak en riskeren ze soms zelfs gezondheidsschade. Door de winstmaximalisatie van farmaceutische bedrijven wordt het probleem steeds groter. Dringend tijd dus om maatregelen te treffen!

Was uw geneesmiddel ook niet verkrijgbaar in de apotheek en moest u daardoor uw behandeling onderbreken, of hebt u andere vragen over geneesmiddelen?
  • Onze gezondheidsspecialisten staan u graag telefonisch te woord op 02 542 33 94 van maandag tot en met vrijdag van 9 u. tot 12.30 u. en 13 u. tot 17 u. (vrijdag tot 16 u.).

Misschien is het u ook al overkomen: uw apotheker kon uw vertrouwde geneesmiddel niet meer bestellen, of uw arts vertelde u dat het medicijn van de markt gehaald was en u moest overschakelen naar een ander. Bij een korte bevraging die we deden meldde een vijfde van ruim 500 consumenten dit de laatste vijf jaar te hebben meegemaakt, soms zelfs meerdere keren. 

Gevaar voor uw gezondheid?

Deze situatie kan bij patiënten zorgen voor onzekerheid en ongemakken. Voor de meeste geneesmiddelen zijn er weliswaar evenwaardige alternatieven voorhanden, maar er kan bijvoorbeeld een extra bezoek aan de apotheker of arts nodig zijn. Voor sommige geneesmiddelen bestaat er echter geen gelijkwaardig alternatief. Eveneens zorgwekkend is dat uit onderzoek blijkt dat het om een toenemend probleem gaat, en dat het in ziekenhuizen het meest frequent voorvalt met geneesmiddelen tegen infecties en kanker. Helaas doet de overheid niet veel inspanningen om een beter zicht te krijgen op de mate waarin de gezondheid van de patiënt nadeel ondervindt.

De ene bespaart, de ander betaalt

Er zijn veel oorzaken van de tekorten maar geld is de belangrijkste drijfveer. Farmaceutische bedrijven besparen door bijvoorbeeld hun productie en opslag steeds meer op enkele sites te concentreren, door op één productielijn verschillende geneesmiddelen te produceren en door de stocks erg beperkt te houden. Firma’s maximaliseren hun winsten maar het zijn de zorgverstrekkers en de patiënten die de rekening doorgeschoven krijgen. Het kost immers veel geld en moeite om deze tekorten te managen.

Wij eisen doortastende maatregelen

Er blijkt heel wat te schorten aan de monitoring van deze tekorten. In onze bevraging kreeg zo’n 60 % van de respondenten wiens geneesmiddel niet beschikbaar was, geen duidelijke informatie over wanneer dat opnieuw het geval zou zijn. Het Geneesmiddelenagentschap publiceert op zijn website wel een lijst van onbeschikbare geneesmiddelen, maar deze is onvolledig en bevat geregeld geen of foute informatie over de oorzaak of einddatum van het tekort. Wij pleiten voor doortastende maatregelen die verder gaan dan een simpele inventaris. Geneesmiddelen zijn nu eenmaal geen banale consumptiegoederen maar kunnen van levensbelang zijn. We schreven intussen Minister van Volksgezondheid De Block aan om het probleem aan te pakken.