Nieuws

Vlucht niet in de hoestsiropen

18 maart 2022

Misschien zat jij deze week ook al eens in deze situatie: geen mondmasker meer, maar toch even moeten hoesten en je voelt meteen de blikken van omstaanders in jouw richting. Het kan een reden zijn om toch even bij je apotheker te stoppen voor een hoestsiroop. Maar dat is een verkeerde keuze.

Nu we geen mondmaskers meer dragen, kan je al snel met een verveeld gevoel zitten wanneer je in het openbaar moet hoesten. En toch zal dat nog geregeld voorkomen. Naast corona kan zo’n hoest immers ook te wijten zijn aan een klassiek virus, een bacteriële infectie, een allergie of gewoon wat irritatie van de luchtwegen. En doordat we geen maskers meer dragen, kunnen al die andere spelers sneller rondgaan. Laat dat gevoel echter geen reden zijn om een hoestsiroop te nemen.

Geen onschuldig siroopje

Net zoals ieder ander geneesmiddel heeft zo’n hoestsiroop echter ook bijwerkingen. Denk daarbij maar aan slaperigheid, duizeligheid en maagklachten. De hoestsiropen met meerdere actieve bestanddelen - die het meeste risico gaven op ongewenste effecten - zijn intussen gelukkig wel al twee jaar van de markt verdwenen. Maar ook andere hoestremmers zoals dextromethorfan, noscapine en codeïne (dat sinds 2013 nog uitsluitend op voorschrift te krijgen is) zijn nauw verwant aan morfine, en zijn dus verre van onschuldig. Daarbij komt nog dat het nut van zo’n hoestsiroop helemaal niet is bewezen.

De plantaardige variant, Bronchostop Duo, is trouwens zeker niet beter. Deze combineert wél nog meerdere actieve bestanddelen (en dus meer bijwerkingen). Bovendien is ook voor deze plantaardige variant het nut niet aangetoond.

Zeker niet voor kinderen

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen heeft enkele jaren geleden wel al een aantal knopen doorgehakt om het gebruik bij kinderen te beperken. Zo mogen de meeste middelen om de hoest te onderdrukken of om de slijmen los te maken niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 6 jaar. Voor de siropen met codeïne ligt deze grens op 12 jaar én is er een voorschrift nodig. Reden is wederom het risico op ernstige bijwerkingen.

Laat je lichaam zijn werk doen

In feite is een hoest niets meer dan een natuurlijke reflex om de luchtwegen vrij te maken, bijvoorbeeld van slijmen of irritaties zoals stof of rook. Het is dus perfect normaal om af en toe last te hebben van een hoestje. De hoest proberen te onderdrukken is geen goed idee, zeker niet wanneer het om een “natte”, slijmerige hoest gaat. Die heeft immers als functie om de irriterende stoffen of ziektekiemen samen met de slijmen uit je lichaam te jagen. Laat dus vooral je lichaam zijn werk doen.

Wil toch echt iets nemen, kies dan eerder voor een lepeltje honing (niet voor kinderen jonger dan een jaar) of een warme drank, zoals bijvoorveeld een infusie van tijm. Ook voor dergelijke middeltjes is het niet bewezen dat ze daadwerkelijk de klachten verlichten, maar in tegenstelling tot de hoestsiropen hebben ze ten minste geen neveneffecten.

In ons dossier zelfmedicatie geven we je trouwens nog heel wat extra tips om kleine kwaaltjes, zoals hoest, zelf te bestrijden. Neem zeker eens een kijkje.

Naar het dossier kleine kwaaltjes