Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe wij online-apotheken testen

28 november 2017
hoe we testen online apotheek

28 november 2017
Een online-apotheek moet je niet enkel de nodige farmaceutische zorg verschaffen, hij moet ook veilig, gebruiksvriendelijk en uiteraard wettelijk in orde zijn. Maar hoe controleren we dat nu eigenlijk allemaal?
Hoe maakten we onze selectie?
Tussen 1 en 15 september 2017 namen we 50 online-apotheken onder de loep. Om onze steekproef samen te stellen, baseerden we ons op de lijst van online-apotheken van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Momenteel zijn er ongeveer 150 geregistreerd. Let wel, niet al deze apotheken leveren je medicatie ook aan huis. Bij ongeveer 35 van hen gaat het om een reservatiesysteem waarbij je je geneesmiddelen zelf dient op te halen in de apotheek. Een flink aantal andere links uit de lijst bleek (nog) niet te werken. Wij focusten ons voor dit onderzoek op de apotheken die wél aan huis leveren, ongeveer 80 in totaal. We stelden een ad random steekproef samen van 50 online-apotheken uit die “shortlist”. 
Hoe evalueerden we de farmaceutische zorg?

Farmaceutische zorg komt erop neer dat de apotheker de patiënt moet informeren en adviseren, zowel over een gezonde levenswijze als over een rationeel en correct gebruik van geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten. In concreto betekent dit dat wij op de website een foto van het product verwachten, evenals de bijsluiter, waarvoor het dient, hoe je het geneesmiddel moet nemen, wat de bijwerkingen zijn, wanneer je het niet mag nemen en hoelang je het mag gebruiken. We verwachten ook dat je op de website kunt aangeven hoe oud je bent, wat je geslacht is en of je aan bepaalde aandoeningen lijdt. Wanneer het pakketje toekomt moet dit minstens vergezeld zijn van informatie waarvoor het dient, hoe je het geneesmiddel moet nemen, wat de bijwerkingen zijn, wanneer je het niet mag nemen en hoelang je het mag gebruiken. Deze zaken zijn wettelijk weergegeven in het KB 21/01/2009.

Verder gingen we ook na of de apothekers de gevraagde bestellingen die niet zouden mogen worden afgeleverd (en al zeker niet zonder waarschuwing) al dan niet verstuurden. 

Voor de bestelling van 10 ontzwellende neussprays evalueerden we de online-apotheken als volgt. Een online-apotheek kreeg 5 sterren wanneer hij maximaal 3 neussprays afleverd én vermeldde dat je de neusspray niet langer dan 5 dagen mag gebruiken, 3 sterren wanneer hij maximaal 3 neussprays afleverde maar geen vermelding maakte hoelang je het mag gebruiken. Internetapotheken die ons 5 tot 10 neussprays bezorgden, kregen één ster.

Voor de tweede bestelling, Spidifen (ibuprofen) 400 mg in combinatie met Omnibionta Pronatal, verliep de evaluatie als volgt. Een online-apotheek kreeg 5 sterren wanneer hij waarschuwde dat ibuprofen niet tijdens de zwangerschap mag worden ingenomen. Leverde de apotheek beide producten af zonder te waarschuwen, dan kreeg hij één ster.

Waaraan moet een online-apotheek voldoen om veilig te zijn?
Een gespecialiseerd bedrijf controleerde de beveiliging van klantengegevens bij elke onderzochte online-apotheek. Soms bleek het bijvoorbeeld mogelijk om persoonlijke en betaalgegevens in te kijken of het paswoord te onderscheppen. Net zoals voor iedere andere webshop is dat uiteraard ook voor online-apotheken ontoelaatbaar.
Wanneer is een internetapotheek commercieel?
Net zoals een fysieke apotheek, heeft een online-apotheek een adviserende taak. Reclameboodschappen, kortingen en doorstreepte prijzen horen volgens ons dus niet thuis op zo’n website. Evenmin als alternatieve producten die worden aanbevolen bij het afrekenen.
Wanneer is een internetapotheek gebruiksvriendelijk?
De verzendingskost, de mogelijke betaalwijzen en de leveringstermijn moeten volgens ons op de homepage worden aangegeven en niet enkel op het moment dat je een bestelling hebt geplaatst. Een goede online-apotheek stuurt je ook een bevestigingsmail na aankoop. En uiteraard moeten de producten die je zoekt ook eenvoudig op de site terug te vinden en te bestellen zijn. Hoeveel verzendingskosten je betaalt bij de online-apotheken die wij onderzochten, vind je terug in de koopwijzer. Om het makkelijk te kunnen vergelijken – de prijzen voor de bestelde producten zijn immers niet overal gelijk – drukten we dit uit in de verzendingskost voor de aankoop van één product ter waarde van € 10. Sommige onlineapotheken bieden gratis verzending aan vanaf een bepaald bedrag. Indien dit het geval was, hebben we dit ook vermeld in de koopwijzer.

Afdrukken Versturen via e-mail