Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Hoe houden we onze geneesmiddelen betaalbaar?

28 januari 2019
prijs van geneesmiddelen

28 januari 2019
De prijzen die farmafirma's aanrekenen voor geneesmiddelen zijn onhoudbaar voor de gezondheidszorg. Als dit zo verder gaat, komt de terugbetaling van waardevolle behandelingen in gedrang. De overheid moet dringend maatregelen treffen om de spiraal van stijgende prijzen te doorbreken.    

Inleiding

Op 8 november 2018 organiseerden we samen met Kom op tegen Kanker en Dokters van de Wereld het symposium Betaalbaarheid en ontwikkeling van geneesmiddelen. Op dit event stelden we onze beleidsaanbevelingen voor. 

 

Farmaceutische bedrijven vragen steeds vaker buitensporige prijzen voor hun nieuwe producten. Dat is vooral zo bij medicijnen voor ernstige aandoeningen zoals kanker en zeldzame ziekten

Zo kan het prijskaartje voor een behandeling tegen kanker oplopen tot  zo'n € 100 000 per patiënt. Heb je een zeldzame aandoening, dan kan de rekening zelfs aantikken tot € 400 000!

Zulke hoge kosten wegen natuurlijk op ons gezondheidssysteem. Het RIZIV schatte onlangs dat het geneesmiddelenbudget in 2019 met maar liefst een half miljard euro overschreden zal worden.

Als dit zo verder gaat, zal de ziekteverzekering er uiteindelijk toe worden gedwongen om bepaalde behandelingen niet terug te betalen ...

Nog enkele prijsvoorbeelden
  • Spinraza: een medicijn voor patiënten met spinale musculaire atrofie, een zeldzame spieraandoening. Dit middel kost volgens de officiële prijslijst per spuit meer dan € 88 000. Na een intensievere opstartfase, heeft een patiënt er drie nodig per jaar.
  • Sovaldi: geneesmiddel voor de behandeling van hepatitis C, waarvoor de firma Gilead ruim € 52 000 vroeg voor een behandeling van drie maanden.
  • Opdivo: de vraagprijs van het farmabedrijf Bristol-Myers Squibb om een patiënt met Opdivo te behandelen voor gevorderde huidkanker, komt gemiddeld neer op ruim € 57 000 voor zes maanden. Sommige patiënten moeten een jaar of zelfs langer worden behandeld, met een navenante rekening van meer dan € 100 000
  • In de pipeline: verschillende cel- en gentherapieën met een nog hogere kost. Bijvoorbeeld Kymriah, een middel om acute leukemie bij kinderen te bestrijden. Vraagprijs: € 380 000 à € 400 000 per behandeling per patiënt ...

Waarom zijn deze geneesmiddelen zo duur?

Prijzen ontsporen, maar tegelijk blijft het wachten op medicijnen voor prangende noden. Waar blijven die nieuwe antibiotica, geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer en tegen kankers met een slechte prognose?

Dat het zo niet verder kan, is duidelijk. Lees wat de overheid volgens ons moet doen om ons geneesmiddelengebruik betaalbaar te houden.

Wij ondernamen reeds heel wat inspanningen om deze problematiek op de politieke agenda te zetten. Bekijk deze tijdslijn voor een overzicht van onze acties.