Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Hoe houden we onze geneesmiddelen betaalbaar?

28 januari 2019
prijs van geneesmiddelen

28 januari 2019
De prijzen die farmafirma's aanrekenen voor geneesmiddelen zijn onhoudbaar voor de gezondheidszorg. Als dit zo verder gaat, komt de terugbetaling van waardevolle behandelingen in gedrang. De overheid moet dringend maatregelen treffen om de spiraal van stijgende prijzen te doorbreken.    

Zo wordt de prijs bepaald

De fabrikant heeft meer dan tien jaar het exclusieve verkooprecht wanneer hij een geneesmiddel op de markt brengt. Zolang hij het monopolie in handen heeft, lukt het om er veel geld voor te vragen.

Volgens een groep van Amerikaanse artsen gespecialiseerd in chronische leukemie, die een aantal jaar geleden de woekerprijzen aan de kaak stelde, lijkt de regel die de farma hanteert de volgende: neem de prijs van het meest recente product met dezelfde werking en doe er 10 à 20 % bij of af – maar meestal erbij. Daar komen dus weinig redelijke argumenten bij kijken ...

Op nationaal niveau wordt er nog wel onderhandeld over de prijs. 

Wanneer een land de vraagprijs voor een geneesmiddel te hoog vindt, staan bedrijven vaak een prijskorting toe op voorwaarde dat de korting strikt geheim blijft. Door dat systeem van geheime prijskortingen kunnen landen het gevoel hebben dat ze een goede deal sloten, maar kunnen ze het niet controleren... Het is “elk land voor zich”. Die geheimdoenerij helpt fabrikanten om in elk land het onderste uit de kan halen.  

Sommige firma’s deinzen er niet voor terug om overheden vanuit hun machtspositie te chanteren. Kijk maar naar de chantagepoging van Aspen, het bedrijf dat extreme prijsverhogingen doorvoerde om “de bevoorrading van de Belgische patiënten niet in het gedrang te brengen”...

Dat farmafirma’s erin slagen stelselmatig onze grens te verleggen, blijkt uit de cijfers. In 2016 besteedde het Riziv zo’n € 1,69 miljard aan medicijnen in het ziekenhuis. Dat is € 700 miljoen meer dan in 2006, of een toename van zo’n 71 % over een periode van 11 jaar.