Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Dossier Betaalbare Geneesmiddelen

07 november 2018

07 november 2018
De prijzen die farmafirma's aanrekenen voor geneesmiddelen zijn onhoudbaar voor de gezondheidszorg. Als dit zo verder gaat, komt de terugbetaling van waardevolle behandelingen in gedrang. De overheid moet dringend maatregelen treffen om de spiraal van stijgende prijzen te doorbreken.    

Ligt het écht aan die hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling?

“De ontwikkeling van nieuwe medicijnen kost ontzettend veel geld!”, zeggen de farmafirma’s. “We moeten zulke hoge prijzen vragen om het dure onderzoek terug te verdienen.”.

Een overtuigend argument? Niet echt ...

  • Het feit dat de farmafirma’s hun lippen stijf op elkaar houden over het bedrag van die kosten, is veelzeggend …
  • Een groot deel van het onderzoek naar nieuwe medicatie gebeurt aan universiteiten en wordt betaald met uw belastinggeld en met giften van organisaties zoals Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker. Bovendien genieten firma's van heel wat belastingsverminderingen, ingesteld om onderzoek te stimuleren. We betalen dus vaak twee keer voor die geneesmiddelen, één keer bij het onderzoek en één keer bij terugbetaling.

    Zo lag publiekgefinancierd fundamenteel onderzoek mee aan de basis van elk geneesmiddel dat in de periode 2010 en 2016 door het geneesmiddelenagentschap van de Verenigde Staten werd goedgekeurd. En universiteiten ontdekten bijna een kwart van de medicijnen die in de VS werden gecommercialiseerd tussen 1998 en 2007.
  • Volgens een door de farma gesponsord onderzoek, kost het gemiddeld 2,56 miljard dollar om een geneesmiddel op de markt te brengen. Onafhankelijk onderzoek, dat elementen zoals publieke financiering en belastingvermindering in rekening brengt, komt tot een veel lager bedrag van 180 tot 231 miljoen dollar. Een fractie van de opbrengt van veel geneesmiddelen …

    Een recente studie schat de kost van een geneesmiddel om kanker te behandelen ruim drie keer lager, met name 648 tot 757,4 miljoen dollar. 
  • Als de kosten oplopen, dan is dat voor een deel omdat onderzoek en ontwikkeling niet op een efficiënte manier verlopen. Veel studies zijn immers overbodig, omdat verschillende firma’s vaak quasi hetzelfde onderzoeken zonder data te delen. Op sommige domeinen gebeurt er te veel onderzoek, op andere (de financieel minder interessante domeinen ...) helaas veel te weinig.

“Maar we investeren de winst in innovatie. In onderzoek en ontwikkeling van een volgende generatie geneesmiddelen”, vergoeilijken de firma’s. 

Ook dat klopt niet. In een recente analyse, stelden onderzoekers vast dat de winst quasi integraal naar de aandeelhouders gaat!

 

 


Afdrukken Versturen via e-mail