Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Hoe houden we onze geneesmiddelen betaalbaar?

28 januari 2019
prijs van geneesmiddelen

28 januari 2019
De prijzen die farmafirma's aanrekenen voor geneesmiddelen zijn onhoudbaar voor de gezondheidszorg. Als dit zo verder gaat, komt de terugbetaling van waardevolle behandelingen in gedrang. De overheid moet dringend maatregelen treffen om de spiraal van stijgende prijzen te doorbreken.    

Fabrikanten missen transparantie

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen kost handenvol geld, zeggen de fabrikanten. Ze móéten hoge prijzen vragen om het dure onderzoek terug te verdienen. Wij zijn niet overtuigd, om drie redenen.

  • De fabrikanten dragen de kosten niet alleen. Een deel van het onderzoek naar nieuwe medicatie gebeurt aan universiteiten en wordt betaald met belastinggeld en met giften van organisaties zoals Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker. Bovendien genieten firma’s heel wat belastingverminderingen waarmee de overheid onderzoek wil stimuleren.
  • Als de kosten oplopen, komt dat gedeeltelijk doordat onderzoek en ontwikkeling niet op een efficiënte manier verlopen. Sommige onderzoeken zijn overbodig, omdat verschillende firma’s nagenoeg hetzelfde onderzoek verrichten zonder hun resultaten te delen. In sommige domeinen gebeurt er te veel onderzoek, in andere te weinig.
  • Farmaceutische bedrijven houden hun lippen op elkaar over het bedrag van die kosten. Een Amerikaans onderzoeksinstituut, gesponsord door de farmaceutische industrie, schat de kosten op zo’n 2,6 miljard dollar per geneesmiddel. Een recente studie raamt de kosten voor een kankergeneesmiddel op 648 miljoen dollar, minder dan een derde. Sommige onderzoekers komen zelfs tot een bedrag van 180 à 231 miljoen dollar wanneer ze de belastingvoordelen in rekening brengen.

De farma-industrie verdedigt zich met het argument dat ze de winst investeert in innovatie. In een recente analyse stelden onderzoekers echter vast dat de winst vrijwel integraal naar de aandeelhouders gaat.