Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Mag je baby een maagzuurremmer nemen?

09 oktober 2017
baby maagzuurremmer

09 oktober 2017
Baby’s mogen enkel maagzuurremmers krijgen als daar een duidelijke en concrete medische reden voor is. 

Baby’s mogen enkel maagzuurremmers krijgen als daar een duidelijke en concrete medische reden voor is.

Wij hebben al eerder gewaarschuwd voor de risico’s van zogeheten protonpompremmers (PPI) zoals Losec (omeprazole) bij jonge kinderen. Meer dan 15 % van de zuigelingen in ons land zou minstens één keer zo’n PPI krijgen.

In sommige gevallen is dat terecht, bijvoorbeeld wanneer met zekerheid een slokdarmontsteking door erge gastro-oesofageale reflux is vastgesteld. Maar vaak is dat niet het geval. Een prikkelbare huilbaby heeft bijvoorbeeld niet noodzakelijk last van reflux ...

PPI lijken een verhoogd risico op luchtweg- en maagdarminfecties op te leveren. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat de toediening van maagzuurremmers tijdens het eerste levensjaar de kans op breuken tijdens de kindertijd verhoogt. Dat geldt voor alle maagzuurremmers, dus niet alleen PPI, maar ook H2-antihistaminica, zoals Zantac.

Kortom: geef geen maagzuurremmers aan zuigelingen, tenzij daar echt een medische reden voor is. En geef ze in dat geval zo kort mogelijk.

 

Heb je een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die je volgt of een onderzoek dat je moet ondergaan?

Contacteer ons


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2