Trap niet in de val van de zogenaamd volkoren granen

24 juli 2019

24 juli 2019

Handelaars pakken maar al te graag uit met benamingen zoals “vijf granen”, “volkoren granen”, “meergranen” of  “100 % tarwe”. Toch zijn die beweringen vaak niet te vertrouwen.

In de koelafdeling van je supermarkt vind je bijvoorbeeld het pastadeeg van Herta met op de verpakking de vermelding “vijf granen”. Daar blijft het echter niet bij. Tussen je favoriete snacks heb je misschien ook al het tussendoortje met volkoren granen van BN gevonden. Maar als je de ingrediënten eens van dichterbij gaat bekijken, merk je dat er slechts een bijzonder klein percentage aan volkoren granen gebruikt wordt. Geen reden om hier mee uit te pakken dus.

En toch mag de producent dergelijke beweringen vermelden omdat er geen wettelijk kader bestaat.

Wat kan er voor ons niet door de beugel?

Het recept van de bloem voor het pizzadeeg van Herta bevat slechts 6% andere granen. De melding “vijf granen” zou volgens ons dus gewoon verboden moeten worden.

Op het pakket van BN doet de vermelding “volkoren granen” ons geloven dat de koekjes vol dergelijke granen zitten. In werkelijkheid zijn slechts 15% van de granen volkoren. Veel te weinig om een dergelijke claim toe te laten.

Onze eisen

We pleiten voor een duidelijke definitie van een volkoren product met een minimaal vereiste hoeveelheid volkoren granen. We vinden eigenlijk dat die hoeveelheid gewoon 100% moet zijn. De benaming “meergranen” of “vijf granen” is overigens geen garantie voor kwaliteit.

Onze acties

We hebben deze praktijken onlangs onder de aandacht gebracht in ons magazine Test Gezondheid. We vragen dat er Europees en niet nationaal over een wetgeving wordt nagedacht.

Stand van zaken

Tot op vandaag geen enkel resultaat.