Pip organic zal zijn verpakking aanpassen

26 mei 2020 Vooruitgang

26 mei 2020 Vooruitgang

Bepaalde kinderdrankjes vermelden op hun verpakking de benaming "gearomatiseerd water". Consumenten kopen de drankjes omdat ze denken dat ze op water lijken en omdat het volgens hen dan wel "gezond" moet zijn. In werkelijkheid zijn heel wat van die drankjes gewoon limonades of vruchtennectars.

Het drankje "Pip organic" gebruikt op de voorkant van de verpakking de benaming "fruitwater" (fruity water). Consumenten krijgen op die manier de indruk dat ze gearomatiseerd water kopen. Als we echter de achterkant van de verpakking bekijken, zien we dat het om biologisch appelsap met bronwater en een puree van biologische zwarte bessen en frambozen gaat.

Wat is het probleem?

"Pip organic" is geen gearomatiseerd water zoals de benaming aangeeft. Het drankje bevat immers slechts 25% water. De overige 75% bestaan uit appelsap en vruchtenpuree. Volgens de Europese wetgeving gaat het dus om een vruchtennectar (met minimaal 50% fruit).

Onze eisen

Dit product zou de wettelijke benaming "vruchtendrank of -nectar" moeten krijgen. We vinden ook dat het woord "water" niet in de benaming gebruikt mag worden. De fabrikant "Pip organic" zou de naam van het product moeten veranderen.

Onze acties 

We hebben in december 2019 een brief gestuurd naar de producent om hem op de hoogte te stellen van onze eisen.

Stand van zaken

In december 2019 stuurde de fabrikant ons een gunstig antwoord, waarmee hij ons informeerde over het feit dat hij zijn gamma gearomatiseerde waters zou herbekijken. Hij zal eveneens de verpakking van het product "Pip organic" aanpassen, alsook de beschrijving ervan.

De nieuwe producten zullen in mei 2020 op de markt zijn. De aanpassingen van de verpakking heeft volgens de fabrikant echter vertraging opgelopen door de coronacrisis. Wij wachten dus op een nieuwe datum en volgen het dossier op de voet op.