Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

Is Perdofemina meer dan een gewone pijnstiller?

31 juli 2019
perdofemina

31 juli 2019

De naam van dit product wekt de indruk dat dit middel specifiek ontworpen is voor vrouwen met menstruatiepijn. Dat is misleidend, want in werkelijkheid is het gewoon ibuprofen in een dure verpakking. Wat ons betreft moet dit product van de markt verdwijnen. 

De naam van dit product suggereert dat dit middel specifiek ontwikkeld is voor pijnlijke maandstonden. In werkelijkheid verschilt het niet van een “gewone” pijnstiller met ibuprofen, waarvan er vele en goedkopere versies op de markt zijn.

Wat is het probleem? 

  • Consumenten worden overtuigd om dit product te kopen in de waan dat het beter is dan een gewone pijnstiller om pijnlijke maandstonden aan te pakken. Terwijl ze misschien al een middel op basis van ibuprofen in huis hebben. Dat is misleiding. In Australië werd een andere farmaceutische firma veroordeeld door de rechtbank voor zulke praktijken (zie onze newsflash “Misleidende reclame voor geneesmiddelen: overheid moet ingrijpen”). 
  • Deze praktijken verhogen volgens ons het risico op een overdosis. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw Perdofemina neemt en na drie uur een “gewone” pijnstiller ibuprofen bijneemt, in de veronderstelling dat het een ander middel is. Bij patiënten die hoge dosissen ibuprofen (van 2400 mg of meer per dag) innemen, werd een kleine toename van het risico op cardiovasculaire problemen, zoals hartaanvallen en beroertes, vastgesteld.

Onze eisen

Dit product moet van de markt verdwijnen. 

Onze inspanningen

In 2015 schreven we enkele brieven naar minister van volksgezondheid De Block en het geneesmiddelenagentschap (fagg) met de vraag om gepaste maatregelen te treffen. Toen had Johnson & Johnson nog een ander product op de markt: Perdotensio, een product “op maat van” mensen met spierpijn. Ook dit middel verschilde qua ingrediënten niet van een gewone pijnstiller met ibuprofen. 

Onze brieven:

Stand van zaken

  •  Januari 2016. We krijgen een teleurstellend antwoord van het geneesmiddelenagentschap. Volgens de overheidsdienst is er geen sprake van een wettelijke overtreding. Het agentschap heeft geen signalen ontvangen die een herziening van de vergunning voor het in de handel brengen van deze geneesmiddelen zouden rechtvaardigen, zo klinkt het in de brief die we hebben ontvangen.
  • Augustus 2019. Perdotensio is intussen van de markt gehaald, maar Perdofemina helaas nog niet. We bekijken momenteel hoe we dit verder kunnen opvolgen.