Beschermen Leeloop-elastiekjes tegen luizen?

24 juli 2019 Vooruitgang
luizen

24 juli 2019 Vooruitgang

[Update: 15 december 2019]

Volgens de reclame volstaat één elastiekje in het haar om het met "95 % bewezen doeltreffendheid" te beschermen tegen luizen. En dit tot twee weken lang per rekkertje. Wij namen contact op met de fabrikant om ons het bewijs voor te leggen. Hij verwees naar een test die absoluut niet volstaat.

Adviesprijs in de apotheek: € 9.95 voor vier stuks 

 

De Leeloop-haarelastiekjes tegen luizen zijn bedoeld voor meisjes (weinig jongens hebben vlechten of een staart). Volgens de reclame volstaat één elastiekje in het haar om het twee weken lang te beschermen tegen luizen. Dit dankzij de “100 % natuurlijke” etherische oliën waarmee ze zijn doordrenkt. De reclame maakt gewag van 95 % bewezen doeltreffendheid ... 

 

Klopt die claim?

Wij namen contact op met de fabrikant. Die bezorgde ons het verslag van een in vitro-onderzoek, d.w.z. in het lab, dus niet in reële omstandigheden. Daaruit blijkt dat de elastiekjes in dezelfde mate tegen luizen beschermen als een stof gekend om zijn insectenwerende werking. Als er op een vlak oppervlak luizen dicht bij een elastiekje worden gelegd, kruipen 9 op de 10 daar minstens 6 cm van.

Fantastisch, maar volstaat dit luizenwerend effect om daadwerkelijk de hoofdhuid te beschermen? Daarvoor is een meer realistisch onderzoek nodig. Want een kinderhoofd is iets heel anders dan een laboratoriumtafel.

Ook in de wetenschappelijke literatuur zijn er geen bewijzen te vinden die aantonen dat rekkertjes doordrenkt met etherische oliën doeltreffend zijn om luizen te voorkomen.

Met andere woorden: neen, de claim van de fabrikant klopt niet. Hij kan niet weten of de rekkertjes al dan niet bescherming bieden, want dit is niet degelijk onderzocht. 

 

Onze eisen

Vanwege het gebrek aan bewijs vinden wij dat de fabrikant alle uitspraken die suggereren dat dit product bewezen doeltreffend is om luizen te voorkomen achterwege moet laten. 

 

Onze inspanningen

We zullen de fabrikant op de hoogte brengen van onze eisen.

 

Stand van zaken

Op 22 oktober 2019 stuurden wij deze brief naar  Infinity Pharma NV (de verdeler van de Leeloop-elastiekjes in België). In deze brief verzoeken wij om alle onterechte claims zo snel mogelijk van de verpakking en de website te verwijderen. 
WellBeLabs GmbH, de fabrikant van dit product, is niet akkoord, maar beloofde ondertussen wel al om op de website en de verpakking te verduidelijken dat de claims gebaseerd zijn op laboratoriumonderzoek en niet op onderzoek met mensen. Een stap vooruit, maar we zijn er nog niet.