Kroketten “op grootmoeders wijze”, echt?

24 juli 2019 overwinning

24 juli 2019 overwinning

“Op grootmoeders wijze” is een term die ons doet watertanden. Spontaan denken we terug aan onze kindertijd toen onze grootouders ons verwenden met overheerlijke recepten. Deze kroketten hebben weinig te maken met een traditionele keuken, ze zijn immers bereid met emulgatoren. Deze bewering leidt je dus om de tuin.

Wie heeft nog nooit een “artisanaal” product of producten “op grootmoeders wijze” gekocht om vervolgens te ontdekken dat het product vol zit met aroma's, emulgators, bewaarmiddelen, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen ...? Lang niet alles is “artisanaal”. De Belgische richtlijnen van 2017 stellen drie criteria voorop: de kwaliteit van de ingrediënten, het bereidingsproces en de productieschaal van het bedrijf.

De aardappelkroketten met boter op grootmoeders wijze van het merk Boni (Colruyt) laten zien dat er nog heel wat werk op de plank ligt.

Wat kan er voor ons niet door de beugel?

Deze kroketten bevatten de emulgator E464 (hydroxypropylmethylcellulose), een ingrediënt dat je grootmoeder ongetwijfeld niet in haar keukenkast had staan. Deze bewering is dus bedrieglijk voor de consument.

Onze eisen

We vinden dat bepaalde punten uit de regelgeving rond artisanale producten opnieuw onder de loep moeten worden genomen. Omschrijvingen zoals “wafels op grootmoeders wijze”, “uitjes op grootmoeders wijze” en “traditioneel vleesbrood” vallen buiten de richtlijnen betreffende het begrip “artisanaal” of “ambachtelijke productie”. Er moeten dus nog heel wat beweringen omkaderd worden. De richtlijnen zouden ook van toepassing moeten zijn op afbeeldingen, foto‘s en merken die verwijzen naar een artisanaal productieproces (een foto van een kok, een grootmoeder ...).

Onze acties

We hebben Colruyt in april 2019 een brief geschreven met de vraag om deze misleidende termen niet meer te gebruiken en hun verpakking aan te passen.

Stand van zaken

Een mooie overwinning voor ons want Colruyt heeft bevestigd dat een toevoegingsmiddel zoals E464 niet meteen in een traditionele keuken thuishoort. De producent heeft dan ook besloten om de naam van die specifieke referentie aan te passen. De nieuwe verpakkingen zullen in de herfst van 2019 in de rekken liggen.