Hazelnootpasta met hazelnoten graag!

23 april 2020 Vooruitgang

23 april 2020 Vooruitgang

De meeste kinderen zijn er dol op als ontbijt maar niet alle hazelnootpasta’s doen hun naam eer aan. Bij sommige pasta’s, zoals het “witte product” van Carrefour, zijn de hazelnoten ver te zoeken. Hoewel het woord “hazelnoten” wel degelijk op het etiket vermeld wordt.

De meeste hazelnootpasta’s uit onze vergelijkingstest (van juli 2018) bestaan voor de helft uit suikers, een vijfde uit (palm)olie en voor 10 tot 13% uit hazelnoten. De hazelnootpasta van Carrefour (wit product) hinkt achterop met slechts 2% hazelnoten.

Wat kan er voor ons niet door de beugel?

Het percentage hazelnoten is zo laag dat dergelijk product nooit de naam “hazelnootpasta” mag krijgen.

Onze eisen

We vinden dat er minimale percentages voor fruit, groenten en volkoren granen opgelegd moeten worden, liefst op Europees vlak maar zeker en vast op nationaal niveau. Blijven de producenten onder die percentages? Dan mogen ze via woorden of afbeeldingen niet vermelden dat er fruit, groenten of volkoren granen in hun producten zitten.

Wordt er op de verpakking een bepaalde vrucht, groente of volkoren graansoort vermeld (via woorden of afbeeldingen)? Dan moet het percentage in het eindproduct duidelijk aan de voorkant van de verpakking te zien zijn.

Onze acties

In 2018 hebben we 25 hazelnootpastas op de rooster gelegd. Tijdens die test maten we onder meer het percentage hazelnoten en stelden we de slechtste leerlingen van de klas aan de kaak.

De producten die op hun etiket duidelijk het percentage hazelnoten vermelden, scoorden het best in het onderdeel “facultatieve vermeldingen” van onze koopwijzer.

Stand van zaken

In april 2020 heeft de fabrikant positief gereageerd op onze kritiek en heeft een nieuwe etiket ontwikkeld. Dit is echter nog niet te zien op de producten die momenteel in de winkel liggen, noch op de website van Carrefour.

De fabrikant heeft de benaming op de voorzijde van de verpakking aangepast. Er wordt niet langer gesproken over “met nootjes” en de termen “gearomatiseerd” en “smaak” worden duidelijk vermeld.  

De afbeelding van nootjes werd echter behouden, terwijl die smaak van nootjes grotendeels afkomstig is van aroma’s. Daarom vinden wij dat deze afbeelding bedrieglijk is en moet worden verwijderd.