De leugen van “zonder toegevoegde suikers”

24 juli 2019

24 juli 2019

Steeds meer tussendoortjes worden verkocht als een “gezonde snack”, vooral door er de vermelding “zonder toegevoegde suikers” aan toe te voegen. Toch bevatten veel van die producten suikervervangers. Het is dus volledig onwettig om die claim te gebruiken.

AdeZ, een drankje van Coca-Cola, werd gelanceerd als een gezonde dorstlesser “zonder toegevoegde suikers”. De aardbeien en kokosnoten op de verpakking van AdeZ zetten het gezonde aspect nog eens extra in de verf.

De koekjes van Dukan vermelden op hun verpakking dat ze geen toegevoegde suikers of witte bloem bevatten. De slogan “nutrition d‘attaque” doet vermoeden dat de koekjes aan voedingswaarde geen gebrek hebben.

De rijstpap Olympia vermeldt op haar verpakking dat ze geen toegevoegde suikers bevat.

De vanille- en chocoladepuddings van Optimel (Friesland Campina) zouden een stuk lichter zijn dan pudding van andere merken, als we de verpakking mogen geloven. Ze bevatten geen vet of toegevoegde suikers, net zoals de vanillevla van Albert Heijn.

Wat is het probleem?

De bewering “zonder toegevoegde suikers” mag niet gebruikt worden op verpakkingen van een product met suiker of een andere zoetstof zoals een suikervervanger. “Zonder toegevoegde suikers” betekent eigenlijk “zonder zoetstof”. Vele producenten lappen die regel nochtans aan hun laars.

  • Coca-Cola is één van de zondebokken. Het drankje AdeZ bevat immers steviolglycosiden, een zoetstof die gewonnen wordt uit het blad van de steviaplant.
  • Dukan flirt ook met de wet met zijn belofte “Zonder toegevoegde suikers. Zonder witte bloem”. De koekjes van dit merk bevatten immers ook zoetstoffen.
  • De rijstpap Olympia bevat eveneens zoetstoffen, namelijk acesulfaam-K en sucralose.
  • Hetzelfde geldt voor de puddings van Optimel (Friesland Campina) en Albert Heijn.

Onze eisen

Coca-Cola, Dukan, Olympia, Friesland Campina en Albert Heijn moeten de huidige wetgeving naleven. Claims zoals “zonder toegevoegde suikers” moeten verwijderd worden als de producten wel degelijk zoetstoffen bevatten.

Onze acties

We hebben Dunkan, Olympia, Friesland Campina en Albert Heijn per brief op de hoogte gebracht van hun overtreding.

Stand van zaken

Albert Heijn België heeft besloten om de verpakking van de Magere Vla vanille aan te passen en de claim “zonder suikers toegevoegde” te verwijderen.

Dukan beloofde om de verpakkingen aan te passen als de reeds geproduceerde voorraad verkocht is. We hebben echter wel vastgesteld dat het merk zijn meest recente verpakkingen niet heeft aangepast. Olympia heeft de verpakking van zijn rijstpap wel al aangepast. We kunnen nu lezen dat het product suikerarm is.

Friesland Campina heeft bevestigd dat ze onze brief ontvangen hebben en dat ze zich over de kwestie zullen buigen.