Danonino van Danone: eindelijk echt fruit!

24 juli 2019 Overwinning

24 juli 2019 Overwinning

Onze eisen werpen hun vruchten af. Danone heeft namelijk het recept van zijn verse kaas Danonino aangepast. Momenteel bevat dit product 6,2% fruit terwijl het vroeger enkel aroma’s bevatte. Toch blijft het een klein suikerbommetje.

Toen we in februari 2016 de afbeeldingen van misleidend fruit op de etiketten onder de aandacht brachten, bevatten de Danonino-kaasjes voor kinderen - de vroegere Petit Gervais - enkel aroma’s en géén echt fruit. Nochtans was op de verpakking wel degelijk fruit te zien en werd er duidelijk vermeld dat het kaasje bepaalde fruitsmaken bevatte.

Wat kan er voor ons niet door de beugel?

Wij vinden dat afbeeldingen van fruit enkel op de verpakking mogen voorkomen als er ook voldoende fruit in het product zit. Het is echt totaal onaanvaardbaar als er fruit op het etiket wordt afgebeeld terwijl het product helemaal geen fruit bevat (zoals het geval was voor het product van Danone).

Onze eisen

We vinden dat er minimale percentages voor fruit, groenten en volkoren granen opgelegd moeten worden, liefst op Europees vlak maar zeker en vast op nationaal niveau. Blijven de producenten onder die percentages? Dan mogen ze via woorden of afbeeldingen niet vermelden dat er fruit, groenten of volkoren granen in hun producten zitten.

Wordt er op de verpakking een bepaalde vrucht, groente of volkoren graansoort vermeld (via woorden of afbeeldingen)? Dan moet het percentage in het eindproduct duidelijk aan de voorkant van de verpakking te zien zijn.

Onze acties

In 2016 hebben we bij de FOD Economie een officiële klacht ingediend tegen Danonino.

Stand van zaken

We haalden onze slag thuis, want voortaan bestaat het recept van de kaasjes voor 6,2% uit fruit. Uiteraard zijn we blij met het resultaat van onze inspanningen, maar de kaasjes bevatten nog steeds minder fruit dan toegevoegde suikers (6,9%), een hardnekkig probleem onder soortgelijke producten voor kinderen.