Claims op kindervoeding neem je best met een serieuze korrel zout!

24 juli 2019

24 juli 2019

“Vitamines” en “calcium” staat er te lezen op dit pak chocoladekoekjes. Die claims leiden je volgens ons om de tuin en zouden enkel voor écht gezonde producten toegelaten mogen worden.

Op de verpakking Choco As-koekjes van Lu vinden we de claims “vitamines” en “calcium”. 

Een fabeltje of realiteit?

Dit product bevat vooral veel suikers en vetten. Je krijgt de indruk dat je voor een gezond product gekozen hebt maar het tegendeel is waar. En toch is de producent wettelijk gezien in orde. De wet schrijft immers geen minimale hoeveelheden in de samenstelling van een product voor. De consument wordt dus om de tuin geleid. Bovendien gaat het hier om een product gericht naar kinderen en dat vinden we echt een brug te ver.

Onze eisen

We pleiten voor het invoeren van voedingsprofielen. Hiermee bedoelen we dat er een systeem uitgewerkt moet worden om een halt toe te roepen aan het aantal claims dat producten gezonder doet lijken dan ze zijn. Als een product eerder ongezond is, mag er geen enkele claim toegelaten worden.

Onze acties

Samen met de Europese consumentenorganisatie (BEUC) strijden we al tien jaar om voedingsprofielen in te voeren.

Stand van zaken

Het invoeren van die voedingsprofielen werd in 2006 voor het eerst op de Europese agenda geplaatst. In januari 2009 werd zelfs overwogen om ze in te voeren. Tien jaar later staan we nog geen stap verder. En uiteraard lijdt de consument hier het meest onder.