Babyfriend: is dit écht een doeltreffend anti-muggenmiddel?

24 juli 2019
muggen

24 juli 2019

Deze  "revolutionaire" anti-muggenstekker bevat geen chemische stoffen en zou daardoor bijzonder geschikt zijn voor de kinderkamer. Één probleem: de hypothese dat ultrasoon geluid werkt tegen muggen, is meer dan een decennium geleden al naar de prullenmand verwezen.

Adviesprijs in de apotheek: € 22

 

Deze anti-muggenstekker bevat geen chemische stoffen en zou daardoor bijzonder geschikt zijn voor de kinderkamer. Het toestel zendt ultrasone trillingen uit die voor ons niet hoorbaar zijn, maar wel de muggen zouden verjagen.

 

Klopt dat?

Een “revolutionair” apparaat, zo staat te lezen op de verpakking … Nochtans worden dergelijke toestellen al jaren verkocht. En de hypothese dat ultrasoon geluid werkt tegen muggen, is meer dan een decennium geleden al naar de prullenmand verwezen door onderzoekers van Cochrane (een onafhankelijke organisatie die in de wetenschappelijke wereld zeer hoog staat aangeschreven). Sindsdien zijn er bij ons weten geen degelijke studies meer gepubliceerd die ons van het tegendeel overtuigen. Ook niet met de Babyfriend die volgens zijn maker een 30 000 keer krachtiger uitzendspectrum heeft dan een gelijkaardig toestel van Chicco. 

We hebben wél weet van een studie die suggereert dat sommige modellen een omgekeerd effect hebben en muggen stimuleren om te bijten ...

 

Onze eisen

De claim dat Babyfriend effectief is tegen de muggen klopt helemaal niet.

Wij eisen dat de firma deze claim zo snel mogelijk van de verpakking, de bijsluiter en de website verwijdert. Als dat niet gebeurt, zullen we niet aarzelen om een klacht neer te leggen bij de bevoegde overheidsinstanties.

 

Onze inspanningen

Op 19 juli stuurden we een brief naar de fabrikant.


Stand van zaken

Nog geen verandering