"B-BETTER Water Immunity" is wel degelijk limonade

30 januari 2020

30 januari 2020

Sommige dranken hebben de vermelding "gearomatiseerd water" of "water" op hun verpakking, wat u doet denken dat u een ‘gezonde’ drank koopt die op water lijkt. Veel van deze dranken zijn echter eigenlijk limonades of vruchtennectars.

De drank "B-BETTER Water Immunity" heeft de vermelding "water" op de voorkant van de verpakking, wat suggereert dat het gearomatiseerd water is.

Wat is het probleem?

De drank "B-BETTER Water Immunity" is geen gearomatiseerd water zoals het woord "water" kan doen denken. Deze drank is gemaakt met toegevoegde suiker en additieven. Bovendien bevat ze 4 kcal per 100 ml.

Wij vinden echter dat "gearomatiseerd water" water moet zijn waaraan alleen natuurlijke aroma's of extracten zijn toegevoegd met 0 kcal en 0 g suiker.

"Gearomatiseerde dranken" mogen volgens ons geen toegevoegde suikers, zoetstoffen of additieven bevatten. Ze mogen echter een kleine hoeveelheid vruchtensap bevatten (minder dan 5 kcal/100 ml).

Het product "B-BETER Water Immunity" valt in geen van deze categorieën. Ook al bevat het minder dan 5 kcal/100 ml, het bevat toegevoegde suiker en additieven. Wij zijn dan ook van mening dat dit product als een limonade moet worden beschouwd.

Onze eisen

Wij vinden dat de vermelding "water" niet op de voorkant van de productverpakking zou mogen verschijnen, omdat ze de consument misleidt. De fabrikant moet ze wijzigen.

Dit product zou de wettelijke benaming limonade moeten dragen (volgens het KB betreffende limonades, 1995). Deze benaming zou op de voorkant en niet alleen op de achterkant van de verpakking moeten staan. 

Onze acties 

We hebben in januari 2020 een brief gestuurd naar de producent om hem op de hoogte te stellen van onze eisen.

We hebben eveneens officieel klacht ingediend bij de FOD Economie op 29 januari tegen dit product en drie andere (Evian Fruits & Plantes, Spring Water en Dubbelfrisss).

Stand van zaken

Geen reactie van de fabrikant tot dusver.