Helpt de Snoreeze keelspray écht tegen snurken?

24 juli 2019
snurk

24 juli 2019

[Update: 10 oktober 2019]

Deze keelspray van Snoreeze bevat “microbolletjes” waardoor de pepermuntolie en andere actieve bestanddelen geleidelijk vrijkomen. Dit product smeert de keel. Maar dat wil nog niet zeggen dat je er minder door gaat snurken.

 

Adviesprijs in de apotheek: € 19.50

 

Deze spray zou de hoofdoorzaak van het snurken aanpakken: het uitdrogen en trillen van weke delen in de keel. De actieve bestanddelen, waaronder pepermuntolie, komen geleidelijk vrij en smeren de keel. Daardoor zouden snurkklachten tot wel acht uur lang verminderen.

 

Écht waar?

Wij vroegen de fabrikant om het bewijs daarvoor in te kijken en kregen een onderzoeksrapport zonder al te veel details.

De fabrikant beschrijft tests waaruit blijkt dat je speeksel na het gebruik van de spray tot acht uur lang menthol bevat. Allemaal goed en wel, maar daarmee is niet aangetoond dat snurkklachten tot acht uur lang verminderen. De spray is volgens de fabrikant "bijna statistisch significant superieur” aan een placebo. Een mooie manier om te zeggen dat partners van snurkers geen aantoonbaar verschil opmerkten in gesnurk wanneer de spray dan wel een placebo werd gebruikt … 

Ook in de wetenschappelijke literatuur zijn er onvoldoende bewijzen terug te vinden dat dit type product nuttig is. Over het algemeen is er weinig onderzoek naar gedaan. 

 

Onze eisen

  • De fabrikant moet claims betreffende de doeltreffendheid van dit product achterwege laten, want het is niet bewezen dat deze keelspray helpt om snurken te verminderen. 

 Onze inspanningen

  • Op 19 juli 2019 stuurden we een brief naar de fabrikant.

Stand van zaken

  • Op 13 augustus ontvingen we een brief van de fabrikant. Hij geeft aan dat de verpakking is gewijzigd. Wij zien echter geen verschil. De claims staan er nog steeds op ...
  • In februari 2020 hebben we opnieuw gemaild, met de vraag om claims te verwijderen. De firma is niet bereid om dit te doen. 
  • Op 23 juni 2020 schreven we de bevoegde autoriteiten aan om deze kwestie aan te kaarten (het geneesmiddelenagentschap en de FOD Economie).