Helpt de Snoreeze keelspray écht tegen snurken?

24 juli 2019
snurk

24 juli 2019

Deze keelspray van Snoreeze bevat “microbolletjes” waardoor de pepermuntolie en andere actieve bestanddelen geleidelijk vrijkomen. Dit product smeert de keel. Maar dat wil nog niet zeggen dat je er minder door gaat snurken. De vernevelde stof inademen is misschien zelfs gevaarlijk. 

 

Adviesprijs in de apotheek: € 19.50

 

Deze spray zou de hoofdoorzaak van het snurken aanpakken: het uitdrogen en trillen van weke delen in de keel. De actieve bestanddelen, waaronder pepermuntolie, komen geleidelijk vrij en smeren de keel. Daardoor zouden snurkklachten tot wel acht uur lang verminderen.

 

Écht waar?

Wij vroegen de fabrikant om het bewijs daarvoor in te kijken en kregen een onderzoeksrapport zonder al te veel details.

De fabrikant beschrijft tests waaruit blijkt dat je speeksel na het gebruik van de spray tot acht uur lang menthol bevat. Allemaal goed en wel, maar daarmee is niet aangetoond dat snurkklachten tot acht uur lang verminderen. De spray is volgens de fabrikant "bijna statistisch significant superieur” aan een placebo. Een mooie manier om te zeggen dat partners van snurkers geen aantoonbaar verschil opmerkten in gesnurk wanneer de spray dan wel een placebo werd gebruikt … 

Ook in de wetenschappelijke literatuur zijn er onvoldoende bewijzen terug te vinden dat dit type product nuttig is. Over het algemeen is er weinig onderzoek naar gedaan. 

Het gebruik van een anti-snurk keelspray is bovendien mogelijk niet zonder risico. Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving recent een melding van longklachten na gebruik van Sleepzz® anti-snurk keelspray. Net als de spray van Sleepzz, bevat die van Snoreeze olie-achtige bestanddelen die je best niet inademt. Helaas staat dit niet bij de gebruiksinstructies van dit product vermeld.

 

Onze eisen

  • De fabrikant moet claims betreffende de doeltreffendheid van dit product achterwege laten, want het is niet bewezen dat deze keelspray helpt om snurken te verminderen. 
  • Hij moet een bijsluiter toevoegen met een waarschuwing dat je deze spray niet mag inhaleren. 

 Onze inspanningen

  • Op 19 juli 2019 stuurden we een brief naar de fabrikant.

Stand van zaken

  • Nog geen verandering