Verlicht de "medinose Pro" écht allergische rinitis?

24 juli 2019
lichttherapie

24 juli 2019

Volgens producent Medisana helpt dit toestel om symptomen van allergische rinitis te verminderen. Hoe? Met lichttherapie in de neus. Wetenschappelijke bewijzen ontbreken weliswaar. En toch pakt de fabrikant uit met sterke claims. Wij vinden dat hij die claims achterwege moet laten. 

Vanaf zo’n € 35

 

Volgens de reclame is de Medinose Pro zeer doeltreffend tegen allergische rinitis (hooikoorts, allergie voor huisstofmijt, dierenhaar enz.). Constant niezen, geïrriteerde en tranende ogen, een loopneus en andere ongemakken zouden dankzij dit toestel tot het verleden behoren. Het apparaat zorgt voor een betere doorbloeding in de neus en remt de vrijgave van histamine, dat een rol speelt bij allergische reacties. 

Dit anti-allergieapparaat bestaat uit een batterij en een applicator met twee lampjes om in de neusgaten te stoppen. Die stralen infrarood en zichtbaar rood licht uit. Andere soortgelijke toestellen maken soms gebruik van uv-stralen. Je moet het 2 of 3 keer per dag 4 tot 5 minuten gebruiken. 

 

Werkt het echt?

Lichttherapie wordt door geen van de grote internationale medische richtlijnen aanbevolen ter behandeling van allergische rinitis, bij gebrek aan voldoende bewijzen voor de doeltreffendheid. Op de weinige studies waarbij de apparaatjes werden uitgetest bij patiënten, valt inderdaad veel af te dingen, onder meer door methodologische tekortkomingen. De conclusies van die studies moet je dan ook met een flinke korrel zout nemen. De gegevens omtrent de apparaten die ook uv-stralen gebruiken, lijken nog het meest overtuigend. Maar daar maakt de Medinose Pro dus geen gebruik van. En in tegenstelling tot wat bepaalde reclames laten geloven, is dit apparaat ook maar wetenschappelijk getest bij enkele tientallen patiënten, geen duizenden

Het nut is dus verre van bewezen. Toch staat te lezen in de handleiding van het product: " In klinische studies is de werking van het apparaat voor de behandeling van allergische rhinitis, waaronder enkele van de symptomen van hooikoorts (seizoensgebonden allergische rhinitis) bewezen." ...

Onze eisen

Wij vinden dat de fabrikant alle claims die suggereren dat dit product bewezen doeltreffend is bij allergische rinitis moet verwijderen van de verpakking, de website en de handleiding. Het moet duidelijk zijn voor de consument dat bewijzen ontbreken dat dit product écht werkt.

Onze inspanningen

We zullen de fabrikant en distributeur in België op de hoogte brengen van onze eisen.

Stand van zaken

Het apparaat is nog steeds te koop en de claims op de verpakking, in de handleiding en op de website zijn nog niet verwijderd.