Verlicht de "medinose Pro" écht allergische rinitis?

24 juli 2019 Vooruitgang
lichttherapie

24 juli 2019 Vooruitgang

[Update: 23 juni 2020]

Volgens producent Medisana helpt dit toestel om symptomen van allergische rinitis te verminderen. Hoe? Met lichttherapie in de neus. Wetenschappelijke bewijzen ontbreken weliswaar. En toch pakt de fabrikant uit met sterke claims. Wij vinden dat hij die claims achterwege moet laten. 

Vanaf zo’n € 35

 

Volgens de reclame is de Medinose Pro zeer doeltreffend tegen allergische rinitis (hooikoorts, allergie voor huisstofmijt, dierenhaar enz.). Constant niezen, geïrriteerde en tranende ogen, een loopneus en andere ongemakken zouden dankzij dit toestel tot het verleden behoren. Het apparaat zorgt voor een betere doorbloeding in de neus en remt de vrijgave van histamine, dat een rol speelt bij allergische reacties. 

Dit anti-allergieapparaat bestaat uit een batterij en een applicator met twee lampjes om in de neusgaten te stoppen. Die stralen infrarood en zichtbaar rood licht uit. Andere soortgelijke toestellen maken soms gebruik van uv-stralen. Je moet het 2 of 3 keer per dag 4 tot 5 minuten gebruiken. 

 

Werkt het echt?

Lichttherapie wordt door geen van de grote internationale medische richtlijnen aanbevolen ter behandeling van allergische rinitis, bij gebrek aan voldoende bewijzen voor de doeltreffendheid. Op de weinige studies waarbij de apparaatjes werden uitgetest bij patiënten, valt inderdaad veel af te dingen, onder meer door methodologische tekortkomingen. De conclusies van die studies moet je dan ook met een flinke korrel zout nemen. De gegevens omtrent de apparaten die ook uv-stralen gebruiken, lijken nog het meest overtuigend. Maar daar maakt de Medinose Pro dus geen gebruik van. En in tegenstelling tot wat bepaalde reclames laten geloven, is dit apparaat ook maar wetenschappelijk getest bij enkele tientallen patiënten, geen duizenden

Het nut is volgens ons dus verre van bewezen. Toch staat te lezen in de handleiding van het product: " In klinische studies is de werking van het apparaat voor de behandeling van allergische rhinitis, waaronder enkele van de symptomen van hooikoorts (seizoensgebonden allergische rhinitis) bewezen." ...

Onze eisen

Zolang de fabrikant de doeltreffendheid en veiligheid van dit toestel niet kan aantonen, moeten alle claims van de verpakking en de website verdwijnen. 

Onze inspanningen

We zullen de fabrikant en distributeur in België op de hoogte brengen van onze eisen.

Stand van zaken

  • Op 19 oktober 2019 stuurden wij deze brief naar Medisana, de firma achter dit product. In deze brief verzoeken wij om alle onterechte claims zo snel mogelijk van de verpakking en de website te verwijderen. De fabrikant beloofde daarop dat ze op nieuwe verpakkingen vanaf 2020 de term “klinisch getest” van de verpakking zal schrappen. Ondertussen zijn we 2020 en lijkt de firma te hebben besloten om het product (voorlopig) niet meer aan te bieden. We vinden het alleszins niet meer terug op de website van Medisana. We hebben de fabrikant gecontacteerd om dit te bevestigen en wachten nog op een antwoord.   
  • Op 7 februari 2020 heeft de fabrikant ons foto’s van de nieuwe verpakking doorgestuurd (zie hieronder de "voor" en "na" foto). Label “klinisch getest” staat er inderdaad niet meer op. Maar de fabrikant wekt op de verpakking en de website nog steeds de indruk dat dit toestel werkt tegen allergie. Hij vindt dat dit mag omdat de gebruikerservaringen positief zijn. De firma is niet bereid om de claims te verwijderen.
  • Op 23 juni 2020 stuurden we een brief naar de bevoegde autoriteit (het geneesmiddelenagentschap en de FOD Economie) om deze situatie aan te kaarten. 

 

Oude foto van de verpakking

  Oude foto van de verpakking

 

 

Nieuwe foto van de verpakking

Het label "klinisch getest" staat er niet meer op. 

Nieuwe verpakking