Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

Kloppen de claims over de Airmax® Sport neusspreider?

24 juli 2019 Vooruitgang
Airmax

24 juli 2019 Vooruitgang

[Update: 10 juli 2020]

De Airmax® Sport zorgt voor een verwijding van de neusdoorgang, waardoor de neusademhaling wordt vergemakkelijkt. Volgens de fabrikant zorgt dat voor positieve effecten bij het sporten, zoals een beter herstel en een betere uithouding. Neen, in tegenstelling tot wat de fabrikant doet uitschijnen, is dat niet bewezen.

 Adviesprijs in de apotheek: € 9.28

 

Deze neusspreider is de opvolger van de neusstrips die in de jaren negentig populair waren onder atleten. In tegenstelling tot de neusstrips, moet je dit stukje kunststof ín je
reukorgaan stoppen. Daardoor verwijdt het smalste gedeelte en kun je gemakkelijker door je neus ademen. De luchtinstroom langs de neus zou met 76 % toenemen. Op de website van de fabrikant staat te lezen dat een verbeterde neusademhaling leidt tot: 

 • Een lagere en ontspannende hartslag
 • Minder last van benauwdheid
 • Een verbetering van het uithoudingsvermogen
 • Meer energie
 • Een betere after burn
 • Een sneller conditioneel herstel
 • Minder vermoeidheid

Met dit product kun je het meeste uit je sportprestatie halen, meldt de verpakking.

 

Klopt dat? 

We vroegen aan de fabrikant om ons de bewijzen te tonen. Wanneer we dit schrijven, kregen we nog steeds geen reactie.

De wetenschappelijke literatuur leert ons dat er zeer weinig onderzoek is gedaan naar dit type product. Dat een neusspreider de neusademhaling kan vergemakkelijken, kan kloppen. Er zijn gegevens beschikbaar die dat ondersteunen. Maar daar houdt het ook mee op.

Wij vonden geen enkele degelijke studie terug die aantoont dat dit een positief effect heeft op de conditie of hoe je op sportief vlak presteert. We botsten wél op enkele kleinschalige studies waarin een interne neusspreider géén effect had op de sportprestatie. Ook niet op factoren die de sportprestatie kunnen beïnvloeden, zoals de maximale zuurstofopname en het vermoeidheidsgevoel.

Bijvoorbeeld :

 • In deze studie (2017) met een gelijkaardig product had het gebruik van een neusspreider geen enkele impact op de prestatie van renners tijdens een 20 kilometer durende tijdsrit.
 • In deze studie (2017) had het gebruik van de Airmax neusspreider geen effect op de maximale zuurstofopname en het vermoeidheidsgevoel van rugbyspelers.  

Zelfs in een door een concurrent gesponsorde studie bij wielrenners (gesponsord door de fabrikant van The Turbine, een gelijkaardig product) vonden onderzoekers blijkbaar geen effect terug. Ook geen placebo-effect ...

 

Onze eisen

Wij vinden de claims van de fabrikant misleidend. Zolang er geen harde bewijzen voor zijn, moeten ze van de verpakking en van de website verdwijnen.

 

Onze inspanningen

Op 19 juli 2019 stuurden we een brief naar de fabrikant.

 

Stand van zaken

 • Op 7 augustus liet de fabrikant ons weten dat hij consumenten niet wil misleiden. Hij heeft alle onterechte claims van de website gehaald. Mooi zo! Op de verpakking staat weliswaar nog steeds te lezen dat je met dit product "het meeste uit je sportprestaties kunt halen". De fabrikant liet ons weten dat deze claim op de nieuwe verpakking niet meer zichtbaar zal zijn.
 • Ondertussen heeft de firma ons een afbeelding van de nieuwe verpakking gestuurd (zie hieronder een foto van de oude en de nieuwe verpakking). Op de nieuwe versie staat enkel vermeld dat de Airmax helpt om tijdens het sporten vrijer door de neus te ademen. Dat mag, want daar is wel enige evidentie voor. Deze nieuwe verpakking komt in circulatie zodra winkels dit product niet meer in voorraad hebben.

airmax

 • 10 juli 2020: op de website van verschillende online apothekers prijkt nog steeds de oude verpakking. We volgen op wanneer de nieuwe verpakking in circulatie komt.