Te veel bisfenolen, zoals BPA, in plastic producten, ontdekt Testaankoop

Dat Bisfenol A, beter gekend als BPA, hormoonverstorend werkt, is al langer gekend. Daarom is er een verbod op het gebruik van BPA in drinkbekers en flessen voor baby’s en peuters. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft ook een tolereerbare dosis ingesteld voor hoeveel BPA iemand per dag maximaal mag binnenkrijgen. Die lag op 4 microgram per kg lichaamsgewicht, maar is nu nog maar eens 20.000 keer verlaagd, naar 0,2 nanogram per kg lichaamsgewicht. Nochtans blijkt uit onderzoek dat bisfenol nog alomtegenwoordig is. Daarom vraagt Testaankoop een volledig verbod op alle bisfenolen in producten die zich richten op baby’s en kinderen.
Gevaren van bisfenol
Testaankoop onderzocht samen met 6 andere consumentenorganisaties verschillende producten op de aanwezigheid van bisfenolen. De bekendste, bisfenol A of BPA, wordt vaak gebruikt in de productie van polycarbonaat, een harde plastic. BPA staat al lang gekend als hormoonverstoorder, maar ook andere bisfenolen (BPB, BPS en BPF) zijn schadelijk voor de gezondheid.
In totaal onderzochten de organisaties 179 producten: 58 stukken textiel zoals slabbetjes, 11 paar leren schoenen voor kinderen, 16 zonnebrillen voor kinderen, 20 bijtspeeltjes zoals fopspenen, 22 blikken frisdrank, 35 voedingsblikken en 16 drinkflessen of bekers.
Bisfenol alomtegenwoordig
De resultaten zijn verontrustend: Testaankoop vond in het merendeel van die producten minstens één soort bisfenol terug. Vooral de aanwezigheid in bijtspeeltjes is beangstigend (13 op 20 bevat bisfenol), en ook de benen van een zonnebril verdwijnen al eens in kindermondjes (11 op 16 bevat bisfenol). “Kinderen worden dus al van zeer jonge leeftijd blootgesteld aan BPA, en andere bisfenolen”, moet Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, vaststellen.
Maar ook volwassenen krijgen via verschillende wegen bisfenolen binnen. In voedingsblikken vond Testaankoop overal minstens een, maar soms zelfs zes soorten bisfenol terug.
‘BPA-free’?
Omdat de gevolgen van Bisfenol A al langer gekend zijn, doen er heel wat labels de ronde die aanduiden dat een product vrij is van BPA. Maar uit het onderzoek van Testaankoop blijkt dat dit geen garantie is op veilige producten. Ook deze producten blijken namelijk bisfenolen te bevatten.
Limiet verlaagd, maar nog onvoldoende
BPA is al sterk gelimiteerd, zeker voor baby- en peuterproducten. Er is een Europees verbod op het gebruik van BPA in drinkbekers en flessen voor baby’s en peuters, en in België mogen ook voedselverpakkingen voor kinderen van 0 tot 3 jaar geen BPA bevatten. “De EFSA heeft nu ook de Tolereerbare Dagelijkse Inname verlaagd van 4 microgram naar 0,2 nanogram per kg lichaamsgewicht, 20.000 keer minder dus”, zegt Laura Clays. De Europese Commissie zal nu moeten beslissen of ze de aanwezigheid van BPA in bepaalde producten verder gaat beperken. “Uit onze testen blijkt duidelijk dat niet alleen BPA een probleem vormt. Er zitten nog veel te veel andere bisfenolen ook in verschillende producten. Daarom vragen we een volledig verbod op alle bisfenolen in producten die zich richten op baby’s en kinderen. En ook voor voedingsverpakkingen moet de aanwezigheid van bisfenol aan banden worden gelegd.”
Toegang pers