Persbericht

Salmonellabesmetting Ferrero

07 april 2022

Nadat in heel Europa gevallen van Salmonellabesmettingen na consumptie van Kinder-chocolade zijn gerapporteerd, heeft Ferrero besloten verschillende producten terug te roepen. Minstens 105 mensen in Europa en het Verenigd Koninkrijk raakten besmet en de kans is groot dat er in de komende dagen nog meer gevallen gerapporteerd zullen worden. In België zijn er vooralsnog geen bevestigde gevallen maar het federaal voedselagentschap onderzoekt 26 besmettingen die mogelijks een link hebben met de Aarlense Ferrero-vestiging. Of de besmetting gelinkt is aan één van de gebruikte grondstoffen zoals melk(poeder) of cacaobonen of op een andere manier in de fabriek is terecht gekomen, is  voorlopig nog niet duidelijk.

 

Test Aankoop geeft aan dat contaminaties met salmonella-bacteriën kunnen gebeuren. Wat echter niet aanvaardbaar is, is het feit dat – aldus de pers - Ferrero al van december vorig jaar op de hoogte blijkt te zijn van de situatie. In dat geval heeft de fabrikant kennelijk niet doortastend genoeg gereageerd. Na vaststelling van het probleem, besloot de Italiaanse producent om alle chocolade die in de vijf dagen voor de vaststelling van de besmetting werd geproduceerd, terug te roepen. Kennelijk onvoldoende, zegt Test Aankoop. “Het lijkt erop dat Ferrero de zaak zo veel mogelijk stil heeft willen houden: enerzijds door een te bescheiden terugroeping, anderzijds door het probleem niet aan het FAVV te melden, noch het wereldkundig te maken. Voor ons een teken dat het systeem van autocontrole in dit geval niet voldoende heeft gewerkt. Dat systeem is er net om de officiële controles minder noodzakelijk te maken, maar dan moeten ze ook goed en efficiënt uitgevoerd worden, zoniet hebben ze geen zin en schaden ze het vertrouwen van de consument”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

 

De consumentenorganisatie richtte alvast een lijst met vragen aan het federaal voedselagentschap. Zo peilde Test Aankoop naar mogelijke problemen bij andere fabrieken en naar eventuele besmettingen bij andere producten van het Ferrero-gamma. Bijkomend vroeg Test Aankoop aan het FAVV sinds wanneer zij op de hoogte zijn van het probleem en wat de volgende stappen zijn in het proces om de consument te beschermen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.