Persbericht

Test Aankoop roept fabrikanten op titaniumdioxide te bannen uit producten

10 juni 2021

Al jaren ijvert Test Aankoop voor het verbod op titaniumdioxide, de witte kleurstof die vaak wordt gebruikt, met name in snoep of gebak en die in de ingrediëntenlijst wordt opgenomen onder code E171. Voor de consumentenorganisatie heeft dit additief geen plaats in levensmiddelen omdat het alleen voor esthetische doeleinden wordt gebruikt terwijl er tegelijk onduidelijkheid blijft bestaan over de onschadelijkheid ervan.

Na analyse van duizenden studies over het onderwerp, besloot de EFSA op 6 mei dat een risico op genotoxiciteit niet kon worden uitgesloten, wat betekent dat bij inname van deze deeltjes, wijzigingen van het DNA zouden kunnen leiden tot kanker.

Als gevolg van dit besluit nam de consumentenorganisatie de proef op de som en ging het na in welke mate er op de Belgische markt producten verkocht worden die titaniumdioxide bevatten.

Eerst het goede nieuws: de zes door Test Aankoop in 2019 geanalyseerde producten die titaniumdioxide bevatten - namelijk M&M's Peanut, Freedent Frozen Mint kauwgom, Skittles Fruits, Jelly Bean, de glitter decoratiestift Vahiné en marsepeingebakjes van Delhaize - vermelden deze stof niet langer op het etiket. Dit bevestigt eens te meer dat het perfect mogelijk is om zonder te doen.

Helaas bevatten tal van producten deze stof nog steeds. Het komt het meest voor in kauwgom: verschillende varianten van de merken Stimorol[1] of Sportlife[2], maar ook supermarktmerken zoals pepermunt en spearmint van de Colruyt-merken Everyday en Boni, Bubblicious maar ook verschillende varianten van het merk Albert Heijn[3] of van het merk Aldi[4].  Dit geldt overigens ook voor de “choco peanuts” van Aldi.

  

Ook in gebakdecoraties wordt de stof frequent gebruikt. Test Aankoop vond het in het glazuur en de decoratiepotloden van Dr. Oetker, in de chocoladepastilles van Aldi, maar ook in heel wat producten van Aveve[5].

De consumentenorganisatie stelde de aanwezigheid van titaniumdioxide overigens ook vastin de multivitaminecapsules van het merk Biover en het merk Boni van Colruyt.

Tot slot heeft Test Aankoop dit additief verrassend genoeg ook aangetroffen in pompoenpitten die door Delhaize worden verkocht.

"Gezien het ontbreken van een technologische noodzaak die het gebruik van dit additief rechtvaardigt en het advies van de EFSA waarin een gezondheidsrisico wordt bevestigd, vragen wij de fabrikanten en distributeurs van producten die nog titaniumdioxide bevatten om deze onverwijld uit de lijst van ingrediënten te verwijderenn", aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "De Europese Commissie heeft voorgesteld dit additief van de lijst van toegestane levensmiddelenadditieven te schrappen, maar het regelgevingsproces zal lang duren en er is geen reden om het resultaat af te wachten alvorens aan de slag te gaan", concludeerde hij.

 [1] Intense Mint, Max, 60 minutes of freshness, spearmint flavour, strong peppermint flavour of peppermint.

[2] Smash mint sugar free gum, peppermint et extra mint.

[3] Filled gum fresh mint, fruitgum, menthol eucalyptus gum, spearmint gum.

[4] Peppermint, spearmint, white mint, fresh mint en wintergreen.

[5] Pink hearts, Gold Stars, Baking Fun, Glitter gel en Easter Sprinkle.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.