Enkele praktische voedingstips bij tropische temperaturen

Warm weer vraagt veel van je lichaam. Je zweet meer, misschien heb je minder trek dan anders of voel je je slap. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, minstens 1,5 à 2 liter water. Vooral kinderen moeten daarbij actief gestimuleerd worden aangezien zij het dorstgevoel nog niet voldoende herkennen.
Koude: dé bondgenoot voor bewaren van voedsel
In de winkel
- Koop de diepvriesproducten en bederfelijke eetwaren (vis, vlees bv) pas op het laatst.
- Gebruik een koeltas en koelblokken om je etenswaren koel te transporteren.
- Laat ze zeker niet lange tijd in de kofferruimte van de wagen (hetzelfde geldt voor een picknick voor een wandeling op het platteland). Eenmaal thuis, leg deze eetwaren zo snel mogelijk in de koelkast of de diepvriezer.
- Controleer in de winkel nauwgezet de vervaldata van voorverpakte eetwaren en koop nooit een voedingsmiddel dat een te-gebruiken-tot-datum vermeldt die reeds voorbij is.
- Verifieer ook welke temperaturen vermeld staan bij de koeltogen (max. 4°C voor gehakt vlees en producten op basis van gehakt vlees, max. 7°C voor bereide vleeswaren en banketbakkersproducten).
Thuis
- Zorg er thuis voor dat de deur van koel- en vrieskasten niet te pas en te onpas of gedurende lange tijd openstaat.
- Check met behulp van een thermometer de binnentemperatuur van je koelkast (maximum 4°C in de koudste zone) en diepvriezer (-18°C of kouder). Regel zo nodig de thermostaat bij om die temperaturen te bereiken.
Voor al onze tips hoe je voeding het best bewaart om een besmetting te voorkomen kun je terecht in ons dossier.
Naar het dossier voeding bewaren
Genieten van een veilige barbecue
Bij mooi weer halen we graag de barbecue boven. Hou het echter veilig. Met onderstaande tips voorkom je buikpijn na een barbecue:
- Hanteer een goede handhygiëne, meer dan ooit belangrijk in deze tijden van corona.
- Bewaar het voedsel dat op de barbecue moet bereid worden in de koelkast, en haal het pas vlak voor de bereiding eruit.
- Gebruik ander bestek en andere schotels voor rauw en gegaard vlees, om kruisbesmetting te vermijden.
- Sauzen, slaatjes en andere bijgerechten hou je het best zo lang mogelijk in de koelkast.
- Vlees dat bereid werd, maar niet opgegeten, laat je niet buiten staan. Plaats het snel op een koele plaats.
- Je kunt het vlees vooraf garen door het te bakken, koken of grillen. Zo vermijd je dat het vlees onvoldoende gaart op de barbecue.
Tips voor een geslaagde picknick
Een picknick gepland in het park?
- Bewaar het in de koelkast tot net voor vertrek.
- Gebruik voor drank bij voorkeur een aparte koeltas of -box, aangezien je die waarschijnlijk vaker zult openen dan die met eten.
- Zorg voor voldoende koelelementen en plaats ze boven op uw picknick, koude lucht daalt immers.
- Zoek een schaduwrijk plekje om je koelbox te plaatsen.
- Opgelet, zelfs met een koelbox blijft uw eten slechts enkele uren vers. Voorzie dus niet te veel, zodat je zonder overschotten huiswaarts kunt keren.
- Vergeet ook de handhygiëne niet, zeker in deze tijden van corona, en ontsmet steeds je handen met een alcogel alvorens je begint te smullen.
Opgelet voor voedselvergiftigingen
Een ijsje is natuurlijk heerlijk bij warm weer… maar zie er op toe dat de ijsverkoper de ijsschep na elk gebruik reinigt onder stromend water. Vermijd ook softijs dat wordt gemaakt in machines die in de volle zon staan.
Jonge kinderen, bejaarden en mensen met verminderde weerstand zijn bij erg warm weer extra gevoelig voor voedselvergiftigingen. Ook voor anderen geldt dat wanneer men last blijft hebben van een bepaald symptoom (hoofdpijn, droge mond, diarree, enz.), het van groot belang is snel een arts te raadplegen.