Nieuws

Zeg "nee" tegen routineus antibioticagebruik in vlees!

18 november 2016
antibiorésistance

Het antibioticagebruik in de vleessector ligt in België nog altijd hoger dan in naburige landen, met alle mogelijke risico’s vandien. Doe mee met onze grote e-mailactie om overbodige antibiotica te weren!

Preventief antibioticagebruik is helaas nog steeds routine in de Belgische vleesindustrie en dat eist zijn tol. Hoe meer antibiotica, hoe sneller bacteriën immers resistentie ontwikkelen. Deze week is het Antibiotic Awareness Week, reden te meer om nogmaals aan te dringen op verantwoord antibioticagebruik.

#AntibioticsOffTheMenu 

Antibioticaresistentie is één van de grootste bedreigingen voor de wereldvolksgezondheid. Antibiotica zullen enkel levensreddende middelen blijven als er zuiniger en voorzichtiger mee wordt omgesprongen. Zonder dringende actie worden banale infecties, simpele ingrepen en kleine wondjes in de toekomst opnieuw dodelijk.

In het kader van een wereldwijde campagne met Consumers International voeren wij al enige tijd een actie waarmee u ook úw stem kunt laten horen. Via onderstaande tool kunt u een rechtstreekse e-mail sturen naar de Belgische hoofdzetels van McDonald’s en Quick (binnenkort Burger King) met de vraag om overbodige antibiotica te weren uit hun productieketen, zoals McDonald’s dat in de VS en Canada wél al beloofde. Momenteel staat de teller reeds op zo’n 500 e-mails. U kunt onze actie nog luider maken!

 

Doe mee met onze grote e-mail actie!

Zorgeloos gebruik is gevaarlijk

Onze recente test op kipfilets bevestigt opnieuw dat ons vlees nog altijd veel te veel antibioticaresistente bacteriën bevat. Ongeveer de helft van alle geproduceerde antibiotica ter wereld wordt in de industriële vleesproductie gebruikt en dan nog vaak op een verkeerde manier: als groeibevorderaar (buiten de EU, want dit is niet meer toegelaten binnen de EU) of preventief om ziektes te voorkomen, in plaats van om ziektes te genezen. 

Ondanks herhaalde oproepen aan de overheid, de gezondheidszorg én de vleesindustrie om antibioticagebruik aan banden te leggen, blijft het wachten op verbetering. En ondertussen wordt het probleem alleen maar prangender. Antibioticaresistentie houdt immers grote risico’s in voor de volksgezondheid. Zolang antibiotica routineus worden gebruikt, zal de negatieve evolutie niet stoppen.