Nieuws

Meer dan alleen varken in je ham

27 februari 2018

Sommige hespen in de Belgische supermarkten zijn die naam onwaardig. Een aantal door ons geteste producten bevatte zoveel additieven en “opvulsel” dat ze buiten de wettelijke definitie van gekookte ham vallen. Check daarom altijd het vleespercentage op het etiket.

In feite heb je maar twee ingrediënten nodig om gekookte ham te maken: de bovenbil van het varken en pekelzout. De industriële varianten in de koeltogen van de supermarkt, bevatten echter heel wat extra bestanddelen, zo ontdekten we in onze recente test. We eisen daarom dat fabrikanten het vleespercentage op het etiket zetten en raden aan om altijd de ingrediëntenlijst van voorverpakte vleeswaren na te gaan.

Tot meer dan een kwart niet-vlees

Acht van de 34 geteste producten vermeldden geen vleespercentage. Tien producten gaven een vleespercentage lager dan 95 % weer, eentje zelfs zo laag als 72 %. Drie goedkopere producten uit de test voldeden niet of nauwelijks aan de wettelijke definitie van ham: ze bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit. Onaanvaardbaar.

Fabrikanten durven immers goedkopere vulingrediënten zoals water, zetmeel, gelatine of minderwaardige eiwitten te gebruiken om de kosten te drukken. Die kunnen dan voor dezelfde prijs worden verkocht als het varkensvlees. 

De ontvette ham van Horeca Select flirt met de huidige Belgische wetgeving. Wij zouden de naam “bereid vlees, pic-nic” dan ook correcter vinden. De achterham van Albert Heijn en de ham zonder zwoerd van Witte Producten voldoen volgens de testresultaten niet aan de Belgische wetgeving. Maar dat moet ook niet omdat ze worden ingevoerd vanuit respectievelijk Nederland en Frankrijk. Omwille van zulke gevallen willen wij al lang meer ééngemaakte Europese kwaliteitsnormen. 

Plasma-eiwitten, het nieuwste trucje?

De inventiviteit van de producenten om goedkoper te fabriceren kent geen grenzen. Bij een aantal hammen vonden we “varkenseiwit” of “dierlijke eiwitten” terug in de ingrediëntenlijst. Het is onduidelijk wat dit kan zijn maar vermoedelijk betreft het plasma-eiwitten uit (varkens)bloed. Helaas kan het labo dit niet onomstotelijk opsporen. Zulke eiwitten horen volgens ons niet thuis in een ham en al zeker niet in een kwaliteitsham.

Sommige vleesproducten bevatten bovendien een overdaad aan additieven. Wie denkt zich niet te laten vangen door de overvloed aan additieven door E-nummers op het etiket te vermijden, is zich maar beter bewust van de steeds vaker voorkomende “whitewashing” van het etiket. Fabrikanten gebruiken bewust alternatieve benamingen of ingrediënten om E-nummers in de ingrediëntenlijst te vermijden, in de hoop zo authentieker over te komen. Johannesbroodpitmeel klinkt bijvoorbeeld beter dan E410, en rozemarijnextract wekt meer vertrouwen dan E392.

Opgepast voor beloftes over vlees zonder toegevoegd nitriet

Ook beloftes zoals “zonder toegevoegd nitriet” wekken vals vertrouwen. Twee hespen uit de test hebben zo’n claim op de verpakking, maar tijdens de labotest bleken ze toch nog (kleine hoeveelheden) nitriet te bevatten. Aubel grillé bevatte evenveel nitriet als de gemiddelde hesp, Aoste kookham aan ‘t spit de helft daarvan. Misleidend, vinden wij, en we schreven alvast het voedselagentschap FAVV aan, dat de zaak onderzoekt. Aubel liet inmiddels weten dat ze hun verpakking zullen aanpassen.