Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Virussen in ingevoerde voeding!

05 oktober 2012
virussen in ingevoerde voeding

05 oktober 2012

Welke gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan de invoer van fruit en groenten uit alle windstreken?

Virussen in ingevoerde voeding!

In het kader van een gezonde en evenwichtige voeding wordt algemeen aangeraden om vijf porties groenten en fruit per dag te eten. Die worden meestal van over heel de wereld ingevoerd, zodat ze bij ons permanent verkrijgbaar zijn.

Risicovolle invoer?

Dankzij de globalisering van de handel kunnen onze supermarkten heel het jaar door een uitgebreid assortiment van groenten en fruit aanbieden. De keerzijde van de medaille is dat die invoer risico’s inhoudt. Het Europese project Veg-i-trade tracht die risico’s in kaart te brengen aan de hand van een aantal studies over fruit en groenten. Voor dat project werken  23 universiteiten en onderzoekscentra samen, en ook Test-Aankoop neemt eraan deel.

Rondreizende virussen

De onderzoeksresultaten zijn onrustwekkend: ondanks de voorzorgsmaatregelen die in de verschillende fasen van de voedselketen worden genomen, glippen sommige virussen toch door de mazen van het net. Dat geldt met name voor de norovirussen die verantwoordelijk zijn voor tal van niet-bacteriële maag-darmontstekingen. De producten met de hoogste risicofactor zijn schaaldieren, fruit en groenten.

Goed bakken of koken

Norovirussen worden voornamelijk door de mens overgedragen. Het volstaat bijvoorbeeld dat een zieke persoon ergens in de voedselketen met de etenswaren in contact komt. De besmetting kan zich op verschillende momenten in de keten voordoen: bij de oogst van de verse producten in kwestie, tijdens het wassen en sorteren ervan, en bij de uiteindelijke bereiding.

De enige raad die we u als consument kunnen geven, is de voedingsmiddelen goed te koken of te bakken, want simpelweg spoelen met water helpt niet.