Persbericht

Vitaminesupplementen voor kinderen: duur en onnodig

06 september 2021

Hoewel enkel vitamine D-supplementen nodig zijn voor een gezond kind, zijn multivitamine producten populair in zowel apotheken als supermarkten. Volgens een analyse van Test Aankoop zijn deze echter gemiddeld vier keer zo duur. De organisatie nam ook 34 zuivere vitamine D-supplementen onder de loep en stelde vast dat 11 daarvan te hoog gedoseerd zijn met concrete risico’s tot gevolg voor de gezondheid van kinderen, zoals bijvoorbeeld een groeistoornis of neurologische aandoeningen.

Enkel vitamine D is noodzakelijk

Voor een gezond kind is alleen een vitamine D-supplement nuttig en aan te raden. Om die reden wordt in België een supplement van 400 IU (internationale eenheid) of 10 microgram vitamine D per dag aanbevolen tot de leeftijd van 6 jaar. Dit is essentieel voor de groei van kinderen en stelt hen in staat sterke botten en tanden te ontwikkelen. Vitamine D komt weliswaar voor in sommige voedingsmiddelen zoals vette vis, boter en margarine maar de hoeveelheid is te gering waardoor supplementen zich opdringen.

 

 

Multivitaminen zijn duur en onnodig

Een evenwichtige voeding volstaat om in de behoefte aan andere vitaminen en mineralen te voorzien. Alleen in geval van een bewezen tekort, maar altijd op medisch advies, kan een aanvulling interessant zijn. Voedingssupplementen kunnen bijvoorbeeld worden aanbevolen voor vegetarische en veganistische kinderen. "Hoewel alleen vitamine D nodig is voor een gezond kind, zijn multivitamine supplementen populair en worden ze regelmatig verkocht in apotheken en supermarkten", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Dit heeft natuurlijk een kost: de prijs van deze supplementen liggen tot wel vier keer hoger dan die van gewone vitamine D-supplementen; gemiddeld iets meer dan 11 euro/maand in plaats van 2,5 euro/maand”.

 

 

Een overdosis aan vitaminen

Het is belangrijk om het juiste supplement te kiezen, benadrukt Test Aankoop. Van de 34 vitamine D-supplementen voor kinderen van 0-6 jaar die door Test Aankoop werden geanalyseerd, bevatten er 11 een te hoge dosis. "Deze overdosis is gevaarlijk," waarschuwt Test Aankoop. "Omdat het zich gemakkelijk in het lichaam ophoopt, kan een te veel aan vitame D leiden tot hypercalciëmie, neurologische aandoeningen en het risico op nierstenen verhogen. Een overdosis gaat tevens gepaard met misselijkheid, braken, diarree, pijn en vermoeidheid », klinkt het.

Test Aankoop raadt ook aan op te letten met de opeenstapeling van verschillende voedingssupplementen.  Sommige ouders geven hun kinderen ook andere soorten supplementen (probiotica, omega 3, enz.) die op hun beurt vitame D kunnen bevatten, wat dan weer tot overdosering kan leiden.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.