Persbericht

Zwangerschapsvitamines zijn duur en voor vele zwangere vrouwen overbodig

27 juli 2021

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is het voor een zwangere vrouw die gezond is en gevarieerd en evenwichtig eet, niet nodig om zwangerschapsvitamines te nemen.  Toch blijven tal van zorgverleners het gebruik ervan aanmoedigen hoewel ze 3 tot 6 maal duurder zijn dan foliumzuur, het enige echte noodzakelijke supplement.  Test Aankoop analyseerde 32 beschikbare foliumzuur supplementen en slechts 21 bleken correct gedoseerd.    

Zwangerschapsvitamines zijn niet altijd nodig…

Toekomstige mama’s gaan er vaak vanuit - op aanraden van hun gynaecoloog, vroedvrouw of apotheker(es) - dat ze zwangerschapsvitamines moeten nemen om ervoor te zorgen dat hun baby niets tekort komt.  In realiteit is dit echter onnodig voor zwangere vrouwen die gevarieerd en evenwichtig eten.  Hieronder verstaan we een voedingspatroon rijk aan fruit en groenten, af en toe vlees en vis maar ook volkorenproducten, zuivelproducten, noten, zaden en plantaardige olie. Hiermee beschikken deze vrouwen over voldoende voedingsstoffen om aan de behoeften van de baby te voldoen zonder dat zij een multivitamine nodig hebben.

… en erg duur

Op basis van een vergelijking van de dagelijkse kostprijs, blijken deze samengestelde preparaten 3 tot 6 maal duurder dan foliumzuur, het enige echte noodzakelijke supplement voor gezonde, zwangere vrouwen. Zelfs een gevarieerde en evenwichtig dieet kan niet voorzien in de nodige hoeveelheid foliumzuur.  Een supplement aan foliumzuur kost gemiddeld 0,12 cent per dag terwijl een multivitamine gemiddeld tussen 0,43 en 0,79 euro per dag bedraagt, afhankelijk van de aanwezigheid van visolie.  De totaalkost kan dus variëren tussen 13,44 euro en 32,70 euro afhankelijk van de inname van een supplement foliumzuur gedurende 4 maanden[1] of 9 maanden[2]. Een multivitamine met visolie kost je echter tussen 237 euro en 355,50 euro als je dit inneemt gedurende 10 maanden[3] of 15 maanden[4]. “Gezondheidswerkers hebben een belangrijke rol te spelen bij het onderscheiden van marketingboodschappen voor supplementen die al dan niet een echt voordeel bieden voor hun patiënten.  Ze moeten ophouden deze dure producten automatisch aan te bevelen, zonder na te gaan of ze in een specifiek geval wel echt relevant zijn”, aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

Foute dosering

Het wordt aanbevolen om minstens vanaf 4 weken vóór de bevruchting t.e.m. de 3e maand van de zwangerschap dagelijks 0,4 mg foliumzuur in te nemen. Test Aankoop analyseerde 32 foliumzuur supplementen die op de Belgische markt aanwezig zijn, en naast het feit dat een op de drie producten niet beschikt over een notificatienummer, wat nochtans verplicht is voor deze productcategorie bleken slechts 21 onder hen correct gedoseerd. Nochtans dient een overdosering van foliumzuur vermeden te worden omdat het een tekort aan vitamine B12 kan maskeren, wat kan leiden tot neurologische complicaties.  In het algemeen zijn hoge doses van bepaalde vitamines of mineralen volstrekt nutteloos of ondoeltreffend omdat het lichaam ze gewoon niet opneemt.  Daarom heeft Test Aankoop de fabrikanten van de problematische producten ter verantwoording geroepen.

Wil u meer weten ?  Raadpleeg dan het dossier van Test Aankoop  over zwangerschapssupplementen



[1] namelijk 4 weken voor de bevruchting als de vrouw snel zwanger wordt t.e.m. de 3de maand van de zwangerschap.

[2] namelijk 6 maanden voor de bevruchting tot de 3de maand van de zwangerschap.

[3] 4 weken voor de bevruchting als de vrouw snel zwanger wordt en gedurende de hele zwangerschap

[4] namelijk 6 maanden voor de bevruchting en gedurende de hele zwangerschap.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.