Persbericht

Sojaproducten niet altijd zonder risico, volgens Test Aankoop

23 november 2020

De controversiële gezondheidseffecten van isoflavonen

Uit voedingsoogpunt is soja aantrekkelijk door zijn hoog eiwitgehalte en interessant vetzuurprofiel. De consumptie ervan is echter niet zonder risico's : sommige sojaproducten bevatten namelijk moleculen die isoflavonen worden genoemd. Deze kunnen op volwassen leeftijd schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals hormonale verstoringen of voortplantingsproblemen. In sommige gevallen kunnen de effecten van isoflavonen ook gunstig zijn, zoals bij de behandeling van bepaalde bijwerkingen van de menopause. Maar gezien studies de potentiële schadelijke effecten benadrukken, is het huidige bewijsniveau van mogelijke voordelen echter onvoldoende om de risico's te compenseren. Test Aankoop is daarom van mening dat voorzichtigheid geboden is en dat de dagelijkse consumptie van sojaproducten moet worden beperkt.

 

Test Aankoop onderzocht 35 sojaproducten

Ondanks de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn er in België geen officiële aanbevelingen die het isoflavonengehalte in sojaproducten limiteren, zelfs niet voor jonge kinderen. Voor haar laboratoriumtest van 35 producten die soja bevatten, heeft de consumentenorganisatie dan ook de aanbevelingen van het Franse  nationale agentschap voor voedselveiligheid (ANSES), namelijk 0,35 mg per kilo lichaamsgewicht, toegepast. In totaal overschreed 1/3 van de 35 producten de aanbevolen limieten.

 

Jonge kinderen te veel blootgesteld

Omwille van hun lage lichaamsgewicht worden aanvaardbare en/of toelaatbare dagelijkse limieten snel overschreden voor kinderen tussen 1 en 3 jaar. Meteen ook de reden waarom plantaardige dranken op basis van soja in Frankrijk niet worden aangeraden en niet in supermarkten verkrijgbaar zijn, in tegenstelling tot bij ons. De door Test Aankoop geanalyseerde groeidrink Alpro 1-3 jaar+ levert 10,8mg isoflavonen op in één flesje, wat neerkomt op ongeveer 21mg isoflavonen per dag, aangezien een kind van deze leeftijd twee flessen op één dag consumeert. Voor een kind van 2 jaar  wordt dus de aanvaardbare daglimiet (4,1 mg) 5 maal overschreden, aldus Test Aankoop. In dezelfde categorie doet de drank van het merk Bambix (Soy Growth Drink 2+) het beter met een isoflavonengehalte van ‘slechts’ 3 mg per fles (d.w.z. 6 mg isoflavonen per dag), een waarde die echter nog steeds boven de aanvaardbare grenswaarde ligt, maar wel binnen de toelaatbare dagelijkse limieten blijft.

 

Een wettelijk kader en adequate etikettering zijn noodzakelijk

De resultaten van Test Aankoop tonen voldoende aan dat fabrikanten een rol te spelen hebben door het productieproces aan te passen om het isoflavongehalte te beperken. De organisatie pleit er dan ook voor dat er strengere limieten voor het gehalte van isoflavonen in sojaproducten worden vastgelegd. In afwachting hiervan en om de blootstelling aan deze stoffen te verminderen, beveelt de organisatie  aan om zowel het isoflavongehalte van het product als de aanbevolen dagelijkse doses verplicht op het etiket te vermelden. Tot slot zou een waarschuwing op de verpakking de consumenten, vooral de meest kwetsbare, kunnen leren dat het belangrijk is om de consumptie van soja te beperken.

Eind oktober rapporteerde de consumentenorganisatie haar bevindingen en eisen aan Frank Vandenbroucke, de minister van Volksgezondheid,  en de Hoge Gezondheidsraad die begin volgend jaar de publicatie van een wetenschappelijk advies over dit onderwerp aankondigt.

 

Meer informatie vind je op www.testaankoop.be/productsoja  

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.