Nieuws

Is een zuiveldessert gezonder dan een gebakje?

17 augustus 2023

Pudding, rijstpap en zelfs sommige gebakjes zijn een gezondere keuze dan chocomousse of tiramisu. Het meest gezonde dessert is echter yoghurt en vers fruit. Want hoewel sommige producten een redelijke gezondheidsscore halen, zitten ze allemaal in de rode bol van de voedingsdriehoek: met mate van genieten dus.

Intuïtief zouden we misschien vermoeden dat een zuiveldessertje uit de supermarkt gezonder is dan een decadente éclair, roomsoes of stuk taart van de bakker.

Toch is dat niet per se het geval: zo'n dessertje uit de winkel bevat wellicht meer calorieën dan je denkt, zeker als je een zwak hebt voor chocomousse, tiramisu of andere desserts op basis van room. Wij deden de rekensom. 

Vergelijking van populaire desserts

Hoewel er altijd uitzonderingen zijn en het belangrijk is om de ingrediëntenlijst en de voedingstabel te checken, hebben we een oplijsting gemaakt van meest naar minst ongezonde desserten.

Gebak en roomdesserts

gezonder alternatief gebak taart eclair cake

Per portie scoor je met een éclair gemiddeld het slechtst, wegens de meeste calorieën, suikers en verzadigde vetten. Een kleine portie cake (één plak van 30 gram) is dan een betere keuze. Weet wel dat beide opties in de rode bol van de voedingsdriehoek thuishoren, en dus zoveel mogelijk te beperken zijn.

Ook roomdesserts zoals chocomousse of tiramisu vallen binnen deze categorie. Zij zijn vergelijkbaar qua caloriegehalte en hoeveelheid suiker per portie. Een portie chocomousse bevat wel het meest verzadigd vet.

Vergelijken we nog met mattentaart, rijsttaart of frangipane, dan krijg je per portie ook meer calorieën en suikers binnen. Mattentaart en frangipane bevatten zelfs nog meer verzadigde vetten dan chocomousse. Rijsttaart scoort op dat vlak beter, ongeveer zoals een éclair of tiramisu.

Rijstpap en pudding

gezonder alternatief pudding chocomousse tiramisu

Rijstpap en pudding staan daarentegen in de grijze zone van de voedingsdriehoek: nog steeds te beperken, maar minder streng dan producten uit de rode bol. Je krijgt er minder calorieën, suikers en vetten mee binnen, en meer eiwitten, vitaminen en mineralen.

Uit onze analyse blijkt dat sojadesserts doorgaans een betere gezondheidsscore hebben.

Ga voor producten met een zo kort en eenvoudig mogelijke ingrediëntenlijst, die zijn minder bewerkt en dus gezonder.

Bekijk alle gezondheidsscores

Gezondere alternatieven voor desserts

Vers fruit en yoghurt

Fruitsalade en/of yoghurt is tot slot de allerbeste keuze. 200 gram fruitsalade bevat weliswaar heel wat suikers, maar natuurlijke fruitsuikers, die sowieso te verkiezen zijn boven toegevoegde suikers of zoetstoffen. Smoothies zijn geen volwaardig alternatief voor een stuk fruit, omdat ze minder verzadigen en heel wat suikers en calorieën leveren.