Zo kies je een gezondere pizza

Een gezonde kant-en-klare maaltijd bevat minstens 150 gram groente, niet te veel vetten en zout, niet te veel kaas en maximaal 30 gram bewerkt vlees zoals ham of prosciutto, of 150 gram rood vlees. Maar liefst 57 van de 65 pizza's uit onze test vallen af omdat ze te veel zout, te veel verzadigd vet en/of te veel calorieën per pizza bevatten.
Vooral vleesproducten, grote hoeveelheden kaas en het gebrek aan groenten maken dat ze minder gezond zijn. Maar hoe kies je dan een evenwichtig exemplaar? Wij helpen je de beste pizza te vinden in onze nieuwste Test Talks video.
Welke zijn de gezondste pizza's?
Check het etiket
Vegetarische en vegan pizza's doen het best goed in onze analyse. Ze zijn meestal een betere keuze, omdat ze geen (bewerkt) vlees en meer groenten bevatten. Vegan pizza's hebben doorgaans nog een extra streepje voor, omdat ze geen kaas (en dus doorgaans minder vet en zout) bevatten. Met die informatie in het achterhoofd heb je al een goed vertrekpunt.
Een gezondere pizza herken je aan:
- Niet te veel kaas
Een gezonde pizza bevat niet meer dan 21 gram vet, waarvan 6 gram verzadigd vet. Vier op de vijf pizza’s uit onze test bleken te vet.
- Niet te veel zout
Idealiter bevat een exemplaar minder dan 3 gram zout. Elf pizza’s blijven onder deze grens. Zeker pizza’s met ham of vier kazen scoren slecht.
- Zonder ham
30 gram bewerkt vlees is meer dan genoeg voor één pizza. Van de 12 pizza’s met (rauwe) ham bevatten er 9 meer dan 30 gram vlees. Kies liever voor een pizza zonder (bewerkt) vlees.
- Niet te veel rood vlees
150 gram rood vlees, meer mag een pizza niet bevatten. Alle pizza’s bolognese uit onze test bleven binnen deze grenzen.
- Genoeg groenten
Slechts tien pizza’s bevatten genoeg groenten, dus 150 gram of meer. De gemiddelde pizza bevat nog geen 100 gram groenten. Beleg je kant-en-klare pizza zelf met extra groenten, of serveer er een slaatje bij.
- Een volkoren bodem
In de mate van het mogelijke kies je het best voor een pizza met een (gedeeltelijk) volkoren bodem. Volkoren meel is immers een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Geen enkele pizza uit onze test is volledig volkoren. Vijf pizzabodems zijn wel deels uit volkoren meel gemaakt.
- Vermijd ellenlange ingrediëntenlijsten
Kant-en-klare pizza’s zijn vaak ultrabewerkt. Je herkent ze aan hun ellenlange ingrediëntenlijst vol additieven zoals emulgatoren, kleurstoffen of andere moeilijk te herkennen ingrediënten zoals dextrose of soja-eiwitisolaat. Kortom, ingrediënten die je in je eigen keuken niet zult terugvinden. Kies pizza’s met een zo kort mogelijke lijst (herkenbare) ingrediënten. 14 pizza's voldeden aan deze eisen.
- Zo min mogelijk additieven
Hoe minder (schadelijke) additieven, hoe beter. In onze databank ontdek je welke additieven je beter vermijdt. 26 geteste pizza's bevatten geen additieven, 22 pizza's bevatten additieven die aanvaardbaar of toleerbaar zijn.
Hoe zit het met de additieven in jouw kant-en-klare maaltijd?
Let op de portie, ook bij een goede Nutri-Score
Een warme maaltijd mag tot slot 35 % van je dagelijkse energiebehoefte aanleveren. Voor een vrouw is dat 700 kcal, voor een man 875 kcal. Eén pizza telt gemiddeld 823 kcal, maar er liggen ook caloriebommetjes van 1258 kcal in de rekken.
Zelfs een product met Nutri-Score A is niet per se gezond als je op je eentje een hele pizza opsmikkelt. Eén op de drie pizza's uit onze test was te calorierijk. Check daarom altijd hoe het zit met de voedingswaarden per pizza en bepaal dan zelf je eigen portie aan de hand van onze criteria.