Nieuws

Ja, je mag yoghurt eten bij een lactose-intolerantie

01 juni 2022
vrouw maakt een "nee" handgebaar naar glas melk vanwege lactose-intoleratie

Mensen die lactose-intolerant zijn, verdragen yoghurt over het algemeen goed. De bacteriën in yoghurt maken de lactose beter verteerbaar. Er is dus geen noodzaak om zonder te gaan. Het zou zonde zijn de gezondheidsvoordelen van yoghurt (calcium, eiwitten) te moeten missen.

Wat is lactose? Lactose is een suiker die van nature voorkomt in de melk van zoogdieren. Dus niet alleen in koemelk (ongeveer 4-5% lactose), maar ook in schapen- en geitenmelk en zelfs in mensenmelk.

Bekijk dossier over lactose

Sommige mensen zijn lactose-intolerant omdat zij het spijsverteringsenzyme lactase missen, dat normaal lactose afbreekt in de dunne darm. Naarmate zij ouder worden, produceert hun lichaam steeds minder of geen lactase meer, waardoor ze overgevoelig worden voor lactose.

Deze suiker kan niet goed verteerd worden, gaat gisten en komt als zodanig niet-afgebroken in kleinere deeltjes (galactose en glucose) aan in het volgende stadium, namelijk in de dikke darm. Daar kan het bij sommige intolerante mensen veel commotie veroorzaken: krampen, winderigheid, opgeblazen gevoel, diarree... Niet erg aangenaam, ook al is het op zich niet gevaarlijk voor de gezondheid. Dit is overigens niet hetzelfde als een melkeiwitallergie, dat is namelijk een heel ander medisch probleem.

naar dossier voedselallergenen

Ben ik lactose-intolerant ?

In België wordt geschat dat één persoon op zeven potentieel gevoelig is voor lactose, nadat iemand de leeftijd van de zuigfles is gepasseerd. Aangezien dit gebrek gedeeltelijk genetisch bepaald is, lopen andere bevolkingsgroepen een veel groter risico op een gebrek aan lactase. Scandinaviërs kunnen over het algemeen goed tegen lactose, maar 60-80% van de mensen van het Afrikaanse continent en tot 100% van de Aziaten verteert het zeer slecht.

Verschillende tests (bloedtest of ademtest om waterstofgehalte te meten) kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid van lactose-intolerantie te bevestigen. Vraag je arts om advies. Aangezien de klachten niet erg duidelijk zijn, kunnen ze worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Het is daarom het beste om een diagnose te laten stellen om mogelijk ernstigere maagdarmziekten uit te sluiten. Bovendien bevatten zuivelproducten interessante voedingsstoffen zoals calcium, goede eiwitten en andere vitaminen. Het zou zonde zijn om ze voor niets te moeten missen als je niet intolerant blijkt te zijn.

Naar dossier voedingsdriehoek

Wat mag je niet eten als je lactose-intolerant bent?

Waar zit lactose in? Moet je alle zuivelproducten schrappen als je een intoleratie hebt? Alle zuivel vermijden is zeker niet nodig. Toch zul je wel moeten leren de inname van voedingsmiddelen met lactose te verminderen (lees altijd goed het etiket, lactose kan in voeding voorkomen waar je het niet zou verwachten).

De EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) schat de tolerantiedrempel zonder symptomen - bij het merendeel van de mensen met een intoleratie - op 12 gram lactose, dat komt overeen met één glas melk of 2-3 potten yoghurt (125 g).

Overigens zijn niet alle producten op basis van melk rijk aan lactose. Harde kazen bevatten weinig lactose en worden meestal goed verdragen, net als vette producten (ijs, chocolademelk). Daarnaast zijn er tegenwoordig gelukkig veel lactosevrije producten verkrijgbaar in de supermarkt. Maar wees waakzaam voor marketingtrucs: producten die van nature weinig lactose bevatten, zoals mozzarella bijvoorbeeld, krijgen het etiket "lactosevrij" en kosten daardoor meer!

Mag je yoghurt eten als je lactose-intolerant bent? Dankzij de melkzuurbacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermpophilus is de lactose veel beter verteerbaar en kunnen mensen met een intolerantie dit vaak prima consumeren. Het bewijs is dat zelfs mensen in Azië, die tot de meest door lactase deficiëntie getroffen regio´s behoren, zuivelproducten kunnen consumeren, zoals blijkt uit bepaalde culinaire tradities: yoghurt in China, airag in Mongolië, lassi in India, enz.

Ben je gerustgesteld? Ontdek dan welke yoghurt het best bij je past dankzij onze vergelijking van (plantaardige) yoghurt:

Vind de beste yoghurt

59 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,33 per verpakking
59 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,49 per verpakking
64 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,49 per verpakking