Nieuws

De WHO raadt aan om kunstmatige zoetstoffen te beperken

30 mei 2023
kunstmatige zoetstoffen zorgen ervoor dat je meer gaat eten en snoepen

De WHO heeft onlangs een richtlijn over zoetstoffen gepubliceerd. Ze raden je aan om ermee te stoppen, tenzij je diabetespatiënt bent, die zoetstoffen gebruiken om hun gewicht onder controle te houden of het risico op niet-overdraagbare ziekten te verminderen.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn chemische stoffen met een zoete smaak. Sommige zoetstoffen zijn calorievrij, andere bevatten minder calorieën dan suiker (sucrose).

Hun zoetkracht kan hoger, gelijk of lager zijn dan die van suiker als die als referentie wordt genomen. Een zoetkracht die hoger is dan die van suiker (= 1) maakt het mogelijk om minder suiker in een voedingsmiddel te gebruiken en dus de calorie-inname ervan te verminderen.

Waarom raadt de WHO de consumptie van zoetstoffen af?

Zoetstoffen helpen niet om je gewicht onder controle te houden 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is duidelijk: zoetstoffen consumeren om je gewicht onder controle te houden als je niet lijdt aan ziekten zoals diabetes is zinloos.

zoetje in de koffie is ongezonder dan je denkt

Integendeel, na analyse van een reeks studies over dit onderwerp concludeert de WHO dat het gebruik van suikervervangers op lange termijn geen enkel voordeel oplevert om je lichaamsvet te verminderen, noch bij volwassenen, noch bij kinderen.

Sterker nog, mensen die regelmatig kunstmatige zoetstoffen consumeren, eten over het algemeen meer en hunkeren meer naar zoetigheid omdat deze zoetstoffen een blijvend verlangen naar zoete smaken opwekken. 

Zoetstoffen hebben mogelijk een negatief effect op de gezondheid

Langdurig gebruik van calorievrije zoetstoffen (acesulfaam K, aspartaam, sucralose, sacharine, stevia) kan nadelige effecten op je gezondheid hebben. We raden volwassenen (niet-diabetici) aan om de consumptie van zoetstoffen te beperken of zelfs te stoppen.

Op lange termijn veroorzaken zoetstoffen misschien diabetes en kanker

Weet dat langdurig gebruik van deze suikervervangers nadelige effecten kan hebben, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sterfte bij volwassenen. Als je deze zoetstoffen consumeert om niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes te voorkomen, ben je niet goed bezig.

Bovendien blijkt uit een eerdere studie dat personen die de meeste zoetstoffen consumeerden, met name aspartaam en acesulfaam-K, een hoger risico hadden om kanker te ontwikkelen (alle soorten kanker samen).

Zoetstoffen verstoren mogelijk het darmmicrobioom

Eerdere studies wijzen ook op de effecten van zoetstoffen op het darmmicrobioom. Veranderingen in het microbioom worden gelinkt met obesitas en diabetes type 2. Daarom worden zoetstoffen in verband gebracht met het metabool syndroom en glucose-intolerantie.

Bij Testaankoop vinden we dat kinderen nog meer beschermd moeten worden. Daarom zijn wij tegen het gebruik van zoetstoffen in producten voor kinderen.

Vermijd zoveel mogelijk alle soorten suikers en zoetstoffen  

Uit onze analyse van 2022 blijkt: suiker is overal, net zoals zoetstoffen. Ketchup, “sportdranken”, lightproducten, chips... Suiker en zijn derivaten zitten zelfs verborgen in zoute producten of producten die zich als gezond voordoen.

Leer suiker en zoetstoffen in je producten te herkennen

In veel producten die zowel volwassenen als kinderen eten, zitten veel zoetstoffen. Ze zijn moeilijk op te sporen en worden zelden zichtbaar vermeld.
Enkel op de achterkant van het product staat “met zoetstoffen” en in de lijst van de ingrediënten, waar de fabrikanten ze opsommen. Dankzij ons speciaal dossier over suikers en zoetstoffen kun je de suikers in je favoriete producten opsporen.

Hoe suiker en zoetstoffen te herkennen

Fabrikanten gebruiken deze “nepsuikers” omdat producenten hiermee het suiker- en caloriegehalte van hun producten (vooral frisdranken) gemakkelijk kunnen verlagen om zo een betere Nutri-Score te behalen.

Je moet afkicken van de zoete smaak

Geleidelijk afkicken van de zoete smaak is de beste manier om dagelijks de hoeveelheid suiker en zijn vervangers te verminderen. Het is belangrijk om kinderen te laten wennen aan minder zoete smaken zonder zoetstoffen te gebruiken.

Een gezonde en evenwichtige voeding en sporten zijn van fundamenteel belang om gezond op te groeien. 

Alles weten over zoetstoffen 

Lees alles over de verschillende soorten zoetstoffen, hoe je ze kunt herkennen en hun invloed op je gezondheid in ons speciale dossier over suiker en zoetstoffen.

Meer over suiker en zoetstoffen