Nieuws

Welk water gebruik ik het best voor mijn koffie?

24 juni 2021

Sommige koffieliefhebbers zweren bij water uit flessen om hun koffie te zetten, voor anderen maakt het niet veel uit. Vergeet niet dat een kop koffie voor bijna 99 % uit water bestaat. Logisch dus dat de smaak van het water een rol speelt.

Welk type koffie moet ik kopen? Met welk toestel zet ik mijn perfecte kopje koffie? Existentiële vragen waar we lang bij stilstaan. Maar daarbij vergeten we wel eens te kijken welk water we best gebruiken, alhoewel dit wel degelijk invloed heeft op de smaak van je koffie.

Kraantjeswater vs. flessenwater

Water met te veel chloor (kraantjeswater in sommige streken) of water met een te sterke smaak (bepaalde soorten flessenwater) kan het resultaat in het kopje aanzienlijk beïnvloeden. Welk water is het best om koffie te zetten? Dat hangt af van je voorkeuren maar ook van de smaak van het water in je gemeente. De grootste koffieliefhebbers grijpen vaak naar het flessenwater van Volvic. Dat water biedt volgens hen de perfecte balans om de smaak van de koffie volledig tot zijn recht te laten komen.

Kraantjeswater kan in bepaalde gevallen ook een goede keuze zijn. Soms bevat dit echter te veel kalk, waardoor je koffie een lichte nasmaak krijgt. Weet trouwens dat je sommige types koffietoestellen kunt programmeren in functie van de effectieve hardheid van het water in je streek. Zo hoef je je toestel minder vaak te ontkalken.

Meer info vind je in onze vergelijkende test van espressotoestellen.

Naar de koopwijzer espressomachines

Je water filteren?

Is het water in je regio te hard, gebruik dan een koffiezetapparaat met filter om de onaangename chloorsmaak te laten verdwijnen. Door een deel van de kalk uit het leidingwater te verwijderen, voorkom je ook te veel aanslag in je koffiezetapparaat. Een filterkan heeft echter ook nadelen. We hebben namelijk vastgesteld dat gefilterd water bacteriën kan bevatten. Door het water te filteren, verwijder je de chloor waardoor bacteriën zich in het stilstaande water kunnen verspreiden. Als je de filter niet regelmatig vervangt, kunnen ongewenste bacteriën zich eveneens snel in het water verspreiden. Volg dus steeds de onderhoudsinstructies van de fabrikant. Als filters niet goed worden onderhouden, werken ze niet meer naar behoren en kunnen ze het water zelfs nog meer verontreinigen.

Raadpleeg onze koopwijzer voor de beste gemalen dessertkoffie.

Naar de koopwijzer gemalen koffie

Dankzij onze koopgids ontdek je trouwens hoe je bij je ideale kopje koffie terechtkomt.

Naar de koopgids koffie