Nieuws

Vitaminedrankjes zijn in, maar onnodig en duur

25 oktober 2021
vitaminedrankjes

Lijkt water verrijkt met vitaminen en mineralen jou ook beter dan gewoon water? Fout! Die drankjes mijd je beter omwille van de additieven en … de suiker erin.

Je vindt ze in elke supermarkt: drankjes die verrijkt zijn met vitaminen en mineralen. Op de verpakking lees je termen als “vitamin water”, “energie”, “immuniteit”, “antioxidant” enz. Verleidelijk, toch? Maar laat je niet vangen.

Vitaminedrankjes bevatten veel suiker

Een drankje dat het onder meer op social media heel goed doet, is "Vitamin Well". Dat merk wordt verkocht in Delhaize, Carrefour, Colruyt en Albert Heijn.

vitaminedrankjes

Daarbij wordt aan het belangrijkste ingrediënt, water, allerlei toegevoegd: fructose (vruchtensuiker), vitaminen, mineralen, bewaarmiddelen, smaakstoffen en in bepaalde gevallen kleurstoffen.

Nemen we een fles van een halve liter. Die bevat 21 g suiker, dus bijna twee soeplepels of 3,5 klontjes van 6 g. Dat is minder dan in een klassieke frisdrank, juist, maar het is behoorlijk veel als je weet dat de Wereldgezondheidsorganisatie een volwassene aanraadt om per dag niet méér dan 50 g suiker te gebruiken of je zelfs liever te beperken tot 25 g.

De Nutri-Score staat niet op de verpakking. Volgens onze berekeningen is het D. 

Vitaminedrankjes zijn onnodig én duur

Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor de goede werking van ons lichaam, zoveel is zeker. Maar iemand met een goede gezondheid krijgt in de meeste gevallen reeds voldoende vitaminen en mineralen binnen door gewoon gevarieerd en evenwichtig te eten. Het is dan ook absoluut niet nodig om dergelijke vitaminedrankjes te drinken, denkende dat het je gezondheid ten goede zal komen.

Bovendien is de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen, dus het gehalte dat in de dunne darm wordt opgenomen, groter wanneer je ze bij een maaltijd binnenkrijgt dan wanneer je ze apart inneemt. Voor meer details daarover verwijzen we je graag naar ons dossier waar je alles over vitaminen en mineralen kunt lezen.

NAAR ONS DOSSIER OVER VITAMINEN EN MINERALEN

Wij hebben er totaal geen zicht op in welke mate de vitaminen en mineralen van de verrijkte drankjes worden geabsorbeerd.

We kunnen ook vraagtekens zetten bij het nut van verrijking. Ze zijn bijvoorbeeld allemaal verrijkt met vitaminen van groep B, maar die zitten overal in ons voedsel (pasta, rijst, brood, enz.). Wij consumeren er dus genoeg van. Elk overschot wordt door ons lichaam afgevoerd. Het heeft dus geen zin om producten te consumeren die verrijkt zijn met vitamine B zonder dat er sprake is van een bewezen tekort. Het zal noch je immuniteit niet verhogen, noch je dynamischer maken.

Tot slot zijn verrijkte drankjes relatief duur: ze kosten zowat vier keer méér dan gewoon water en anderhalve keer méér dan frisdrank. Waarom zou je er geld aan geven als je weet dat het je niet gezonder maakt?

Vitaminedrankjes mogen niet als "water" worden verkocht

Om de consument niet om de tuin te leiden zou er nergens sprake mogen zijn van "water" zoals dat nu bij de producten van Waterdrop het geval is.

Net als de "Vitamin Well"-dranken bevatten de capsules met microdrankjes die Waterdrop online verkoopt verschillende smaken, kleuren en vitaminen, maar ook zoetstoffen in plaats van suiker. Deze dranken zijn geen vervanging voor water en moeten met mate worden geconsumeerd.

In januari 2020 dienden wij tegen een aantal gearomatiseerde drankjes een klacht in bij de bevoegde overheid. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde toen dat de drankjes wettelijk niet in orde waren. Maar het is nog altijd wachten op overleg tussen de diverse controle-instanties. En ondertussen doen almaar meer dergelijke drankjes hun intrede op de markt.

Wil je graag water met een smaakje? Dat kan, voeg gewoon wat fruit, groenten of aromatische planten toe. Enkele voorbeelden van lekkere combinaties: pompelmoes + appel + kaneel, aardbeien + citroen, basilicum +munt, koriander + appelsien + citroen.