Nieuws

Voorverpakte slamixen: een goede oplossing om meer groenten op het menu te zetten

25 mei 2021
Voorverpakte slamixen: een uitstekende oplossing om meer groenten op het menu te zetten, toont onze test

Nu het kwik stijgt, breekt ook het seizoen van de slaatjes aan: snel klaar, licht en fris bij zomerse temperaturen. Onze laatste test toont aan dat je het jezelf gerust gemakkelijk mag maken door voorverpakte gemengde sla te kopen. Zo zet je in een handomdraai meer groenten op tafel en pluk je de vruchten van een gezonder eetpatroon.

Consumenten aanmoedigen om meer groenten op het menu te zetten is een van onze stokpaardjes, en misschien is het ook wel jouw streefdoel.

Met de zomer die eraan komt en de temperaturen die stijgen, krijg je vanzelf meer zin in een heerlijke salade of schotel met veel rauwkost. Maar wat als je weinig tijd hebt? Of ertegenop ziet om sla te wassen en te versnijden? Voor een single is een hele krop sla veel te groot, die belandt gegarandeerd voor de helft in de vuilnisbak. Zijn voorverpakte slamixen een oplossing? Het antwoord is volmondig ja!

SNEL NAAR DE TESTRESULTATEN

Onze nieuwste tests tonen aan dat de voorverpakte slamengelingen een uitstekend alternatief vormen voor een volledige krop sla, zeker als dat voor jou geen optie is. Uiteraard is de productieketen van voorgesneden en verpakte groenten veel langer dan die van verse groenten, en is de houdbaarheid beperkter. Daarom besteden we bij ons onderzoek ook extra aandacht aan factoren die bederf in de hand werken (kwaliteit) en volksgezondheid (hygiëne).

Een mooi testrapport dat geruststelt

We hebben 19 voorverpakte slamixen getest, allemaal verkrijgbaar in de Belgische supermarkten (AH, Lidl, Aldi, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora, Match en Intermarché). Bij de teststalen was ook één biomix.

We hebben visuele en microbiologische controles uitgevoerd en mogelijke contaminanten geanalyseerd.

KIJK HIER HOE WIJ VOORVERPAKTE SLA TESTEN

Graag vermelding van de samenstelling op het etiket

Naast de analyses in het labo hebben we ook het etiket en het gewicht gecontroleerd. Als de samenstelling vermeld stond op het etiket, gingen we na of de inhoud van het zakje ermee overeenstemde. Vermelding van de samenstelling is niet wettelijk verplicht, maar dat zouden wij liever anders zien, zodat het voor de consument duidelijker is wat hij precies koopt (voornamelijk kropsla of raketsla bijvoorbeeld). Van de 19 onderzochte slamixen was maar bij 6 de samenstelling vermeld op het etiket, en ... in 5 van die 6 gevallen kwam de inhoud niet exact overeen met het etiket.

Iets duurder

Tot slot deden we ook een zeer uitgebreide prijsvergelijking. We noteerden de prijzen van 95 stalen voorverpakte slasoorten om onderlinge prijsverschillen na te gaan (die zijn aanzienlijk, de kleine verpakkingen blijken het duurst) en de kostprijs te vergelijken met niet-voorverpakte sla.

AANZIENLIJKE PRIJSVERSCHILLEN

Dus ja, voorverpakte slamengelingen zijn (een beetje) duurder dan sla in zijn onversneden en onverpakte vorm, maar je hebt er geen voorbereidend werk aan en de kwaliteit is goed. Ze helpen om op een eenvoudige manier gezonder en evenwichtiger te eten. Je gaat er ook voedselverspilling mee tegen, omdat je precies de hoeveelheid kunt kopen die je nodig hebt.
Bekijk onze koopgids en volg onze bewaartips om het beste te halen uit voorverpakte sla, want dat is een uitstekende bondgenoot in je streven naar een gezond voedingspatroon met veel groenten.

ONZE KOOPGIDS EN BEWAARTIPS