Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Volkoren spaghetti, een aanrader

28 mei 2019

Volkoren spaghetti is niet alleen gezond, maar er zijn er ook lekkere te vinden in de supermarkt. Geen probleem dus om het nuttige aan het aangename te koppelen.

Slechts 16 % van de Belgen eet minstens één keer per week volkoren pasta, terwijl 70 % wel elke week witte pasta op het menu zet. Een onlogische keuze, zeker als je weet dat volkoren pasta niet alleen gezonder is, maar bovendien uitstekende resultaten behaalt in onze smaaktest.

DE CECCO INTEGRALE SPAGHETTI N°12
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 2,43 per verpakking
AH BIO (ALBERT HEIJN) SPAGHETTI VOLKOREN
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,79 per verpakking
COMBINO (LIDL) BIO ORGANIC WHOLEGRAIN SPAGHETTI
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 0,79 per verpakking

Beter dan wit 

Onze Italiaanse jury van ervaren chefs wist enkele van de volkoren pastasoorten meer dan te smaken. Twee van deze producten eindigden zelfs helemaal bovenaan de rangschikking. Ze wisten te overtuigen met hun smaak, de stevigheid tijdens het koken én in combinatie met de saus.

Zoals je misschien wel weet, is één portie volkoren pasta (dus op basis van volle granen) goed voor 30 % van onze dagelijkse behoefte aan vezels. Bovendien bevat volkoren pasta een stevige dosis vitamine B en mineralen (fosfor, kalium, magnesium en ijzer). Het zou dus zonde zijn om geen volkoren pasta te eten.

Deoxynivalenol: trop is te veel!

Helaas bleek uit onze tests ook dat sommige stalen kleine concentraties toxische bestanddelen bevatten – ochratoxine en deoxynivalenol (DON), beide mycotoxines – en/of pesticiden (waaronder glyfosaat).

Hoewel de hoeveelheden binnen de wettelijk toegestane limieten bleven, zijn ze niet geheel onschuldig, zeker niet als je veel graanproducten eet. Wanneer je veel kleine hoeveelheden DON uit verschillende bronnen (brood, pasta enz.) binnenkrijgt, kun je de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) overschrijden. Lees hier meer over de aangetroffen toxische bestanddelen en hoe we hebben getest.

Ontdek hoe wij spaghetti testen

We pleiten er dan ook voor om de toegestane hoeveelheden DON op Europees niveau te verlagen. Niet alleen voor pasta, maar ook voor andere populaire graanproducten zoals brood.