Nieuws

Vleesvervangers niet per se voedzaam

03 juni 2013
Vleesvervangers niet per se voedzaam

03 juni 2013

Minder vlees eten is goed voor het milieu, het dierenwelzijn en onze gezondheid. Toch koopt u beter niet eender welke vleesvervanger in de supermarkt: de kans dat die niet voldoende voedingswaarde aanlevert, is groot. Amper 24 van de 171 geanalyseerde producten bleken een waardig alternatief voor uw portie vlees.

Wie zijn portie vlees wil vervangen door een vegetarisch alternatief vindt in zowat elke supermarkt of biowinkel een ruime keuze. Maar sommige gaat u beter uit de weg...

Naast de basisproducten zoals soja, tempé, tofu, quorn, seitan en falafel is er nu ook een enorm aanbod aan burgers, worsten en schnitzels. Wij wilden weten hoe voedzaam zulke vleesvervangers werkelijk zijn en namen daarvoor 171 etiketten onder de loep. We hebben de producten dus niet getest, maar de voedingswaarde ervan beoordeeld op basis van de informatie op het etiket.

Amper één op de zeven kan portie vlees vervangen

Onze analyses zijn onverbiddelijk: één op de zeven vleesvervangers is ronduit af te raden, omdat ze geen enkele meerwaarde geven aan uw bord, integendeel. Van de 171 geanalyseerde producten waren er 21 te vet, te zout én ze bevatten te weinig proteïnen. Sowieso is de helft van de onderzochte producten te zout, en nog eens de helft is te vet. Bijna de helft brengt niet genoeg proteïnen op tafel.

Slechts één op de zeven (24 van de 171 geanalyseerde producten) leverde genoeg proteïnen aan zonder te zout en te vet te zijn. De meeste producten met quorn, hoewel niet allemaal, zijn een volwaardig alternatief.

Het prijskaartje

Aan vleesvervangers hangt jammer genoeg ook een behoorlijk prijskaartje vast: van de 24 producten die onze goedkeuring konden wegdragen, zijn er amper zeven die € 15 of minder per kilo kosten.


Afdrukken Versturen via e-mail