Waarom vleesvervangers niet altijd een gezonde keuze zijn

Vleesvervangers proberen vlees te benaderen qua textuur, uiterlijk en smaak, maar hun samenstelling is niet altijd ideaal. Ze bevatten vaak meerdere ultrabewerkte ingrediënten: additieven zoals emulgatoren, kleurstoffen of andere moeilijk te herkennen ingrediënten zoals dextrose of soja-eiwitisolaat.
De dagelijkse consumptie van ultrabewerkte producten moet echter worden vermeden. Steeds meer studies koppelen het immers aan bepaalde pathologieën. Er is sprake van een hoger risico op kanker, hart- en vaatproblemen, type 2 diabetes, zwaarlijvigheid en hersenvaatproblemen.
Kies de beste producten met onze koopwijzer
Toch hoef je vleesvervangers niet volledig van je menu te schrappen. Doordat ze een gemakkelijk alternatief zijn voor vlees, stellen ze de consumenten in staat hun vleesconsumptie te verlagen. En dat heeft positieve gevolgen voor hun gezondheid (ter vervanging van rood vlees) en voor onze planeet.
Ons advies: ban vleesvervangers niet volledig van je menu, maar beperk het gebruik ervan en kies vleesvervangers met een minimum aan ultrabewerkte ingrediënten.
KOOPWIJZER VAN VEGETARISCHE BURGERS
Vlees is moeilijk te vervangen
Vlees levert vitamine B12, ijzer en hoogwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Slechts weinig voedingsmiddelen hebben vergelijkbare nutritionele eigenschappen. Om hoogwaardige eiwitten te krijgen zoals in vlees, moet je de juiste plantaardige ingrediënten combineren. Het is ook nodig om ijzer en vitamine B12 aan vleesvervangers toe te voegen.
Ten slotte moet je er ook op letten dat de vegetarische burger die je koopt niet te veel vet of zout bevat. Wij vinden dat een goede vleesvervanger (per 100g) minimaal 12g eiwit, niet meer dan 10g vet (waarvan maximaal 5g verzadigde vetzuren) en niet meer dan 1,25g zout mag bevatten.
Wissel af met vegetarische gerechten
Als je een maaltijd zonder vlees of vis wil bereiden, kies dan niet altijd voor een vleesvervanger. Ga af en toe voor een vegetarisch recept met linzen, tofu of kikkererwten. Zowel vanuit ecologisch als gezondheidsperspectief is dat uiteindelijk de meest voordelige keuze.
Op zoek naar ideeën? Bekijk onze gids "50 vegetarische recepten" voor meer inspiratie.