Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Waarom vleesvervangers niet altijd een gezonde keuze zijn

23 februari 2021

De plantaardige alternatieven voor vlees zijn een gemakkelijk idee voor de bereiding van dagelijkse vegetarische menu's. Maar let op, het is beter om het gebruik te beperken. Deze producten zijn vaak ultrabewerkt en dus niet ideaal voor de gezondheid.

Vleesvervangers proberen vlees te benaderen qua textuur, uiterlijk en smaak, maar hun samenstelling is niet altijd ideaal. Ze bevatten vaak meerdere ultrabewerkte ingrediënten: additieven zoals emulgatoren, kleurstoffen of andere moeilijk te herkennen ingrediënten zoals dextrose of soja-eiwitisolaat. 

De dagelijkse consumptie van ultrabewerkte producten moet echter worden vermeden. Steeds meer studies koppelen het immers aan bepaalde pathologieën. Er is sprake van een hoger risico op kanker, hart- en vaatproblemen, type 2 diabetes, zwaarlijvigheid en hersenvaatproblemen.

Kies de beste producten met onze koopwijzer

Toch hoef je vleesvervangers niet volledig van je menu te schrappen. Doordat ze een gemakkelijk alternatief zijn voor vlees, stellen ze de consumenten in staat hun vleesconsumptie te verlagen. En dat heeft positieve gevolgen voor hun gezondheid (ter vervanging van rood vlees) en voor onze planeet.

Ons advies: ban vleesvervangers niet volledig van je menu, maar beperk het gebruik ervan en kies vleesvervangers met een minimum aan ultrabewerkte ingrediënten.

KOOPWIJZER VAN VEGETARISCHE BURGERS

Vlees is moeilijk te vervangen

Vlees levert vitamine B12, ijzer en hoogwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Slechts weinig voedingsmiddelen hebben vergelijkbare nutritionele eigenschappen. Om hoogwaardige eiwitten te krijgen zoals in vlees, moet je de juiste plantaardige ingrediënten combineren. Het is ook nodig om ijzer en vitamine B12 aan vleesvervangers toe te voegen.

Ten slotte moet je er ook op letten dat de vegetarische burger die je koopt niet te veel vet of zout bevat. Wij vinden dat een goede vleesvervanger (per 100g) minimaal 12g eiwit, niet meer dan 10g vet (waarvan maximaal 5g verzadigde vetzuren) en niet meer dan 1,25g zout mag bevatten.

Wissel af met vegetarische gerechten

Als je een maaltijd zonder vlees of vis wil bereiden, kies dan niet altijd voor een vleesvervanger. Ga af en toe voor een vegetarisch recept met linzen, tofu of kikkererwten. Zowel vanuit ecologisch als gezondheidsperspectief is dat uiteindelijk de meest voordelige keuze.

Op zoek naar ideeën? Bekijk onze gids "50 vegetarische recepten" voor meer inspiratie.

NAAR ONZE GIDS 50 VEGETARISCHE RECEPTEN

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021

Ik ben al meer dan 10 jaar overtuigd vegetariër, en dit zowel uit ecologisch standpunt (de CO²-uitstoot verminderen), het dierenwelzijn als voor de gezondheid. Vis eet ik al zeker 15 jaar niet, en dit omdat er in vis in het algemeen sporen van plastiek worden aangetroffen. Dat "vette" vis absoluut noodzakelijk is voor een goede gezondheid geloof ik niet, daar je dan ook de schadelijke stoffen inneemt.
Mijn vrouw is noodgedwongen vegetariër geworden, omdat ze allergisch is voor sulfiet, een bewaarmiddel dat gebruikt wordt bij alle vis (die een visfabriek gezien hebben) en bij al het rood vlees.
1 gezondheidsvoordeel heb ik in ieder geval al "gevoeld": in mijn familie is er veel aanleg voor cholesterol, maar mijn bloedwaarden blijven zeer goed.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Tja... er kunnen zo allerhande redenen zijn hé ?
Zoals fervente hobbykok zijn en dan straalverliefd worden op een 'gelovige'.
Maar om niet verzeild te geraken in het zoveelste platgekookte potje dat naar karton smaakt (al meermaals in veggie/vegan restaurants met haar meegemaakt), dan kost het je nachtenlang zoeken naar recepten van een 'hoger' niveau op het internet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Ik eet graag af en toe een stukje vlees, op voorwaarde dat de dieren van bij hun geboorte tot aan de slacht op een humane manier behandeld worden. Ik hou niet van die "kunstmatige" soja- en seitanburgers die sommigen ons willen opdringen en die bovendien veel landbouwgrond in beslag nemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/03/2021
, Gereageerd:

Ik eet ook nog steeds graag vlees maar vlees neemt meer landbouwgrond in beslag dan vleesvervangers. Houd er rekening mee dat veel landbouwgrond nodig is om het vee te voeden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt Jérome, Jean-Pierre en Jeffrey om jullie ervaringen en mening met ons te delen. Een goeie steak kan inderdaad lekker zijn, en daar is helemaal niks mis mee, maar overdaad schaadt, vooral als je veel wit of rood bewerkt (bv. vleeswaren en vers bewerkt vlees met additieven) en/of rood vlees eet. Vlees en vis eens vaker ruilen voor plantaardige voeding doet wonderen voor je gezondheid én voor de planeet. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Ik eet nu al een aantal jaar geen vlees of vis meer. Dat is eigenlijk begonnen door eens deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees (toen in 2012) puur voor de uitdaging. Zo leerde ik ontdekken hoe lekker, voedzaam en gevarieerd vegetarisch eten wel kan zijn.

Waarom ik nu vegetarisch ben, is omwille van de zware ecologische impact van de vleesindustrie (hoeveel voer, water, ruimte... nodig is om vlees te produceren), het dierenwelzijn, het positief effect op mijn gezondheid...

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Veggie kan ook gewoon lekker zijn. En als je weet dat het niet alleen goed is voor de planeet maar ook voor jezelf, waarom dan niet eens af en toe een vegetarisch gerecht klaar maken? Het recept voor de DIY kikkererwtenburger is me in elk geval goed bevallen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Ik eet minder vlees om reden van dierenwelzijn. Niet om de planeet te redden. Want dat kan alleen als de wereldbevolking DAALT. Dus minder kindjes op de wereld zetten. Maar blijkbaar is dit een taboe. Dus waarom zou ik mijn verantwoordelijkheid nemen als dit tot niets leidt? En
Ik blijf zelfs met de auto rijden. Vooral om naar Frankrijk te gaan waar er nog ruimte is in tegenstelling tot het overbevolkte Vlaanderen.