Nieuws

Gevaren van te veel vitamine D: wat je moet weten

20 juni 2023
Vitamine D supplementen

Slik niet zomaar supplementen met vitamine D. Een overdosis kan lijden tot vergiftiging en in het ergste geval zelfs overlijden. Ons advies om op een gezonde manier aan je dagelijkse behoefte vitamine D te voldoen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D, ook bekend als cholecalciferol (D3), is een vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. In dat opzicht verschilt ze van andere vitaminen.

De voordelen van vitamine D

Vitamine D is essentieel voor een goede werking van ons lichaam. Ze helpt calcium vanuit de voeding in de bloedbaan terecht te komen en uiteindelijk bot te vormen.

Zoals de meeste vitamines zit vitamine D in onze voeding (vette vis, eieren, margarine). De belangrijkste bron is echter onze eigen huid. Daar wordt aanwezige cholesterol onder invloed van zonlicht omgezet in vitamine D. Ze is nodig voor stevige botten en tanden en helpt onze weerstand en spierfunctie in stand te houden.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D

Een kwartier tot een half uur per dag je handen en gezicht blootstellen aan direct zonlicht is meestal voldoende om aan de dagelijkse behoefte vitamine D te voldoen. Kom je met grotere delen van het lichaam in direct zonlicht, dan volstaat een kortere tijd. Zonnebadend rond het middaguur heb je zelfs na enkele minuten je dagelijkse dosis al binnen. Houd wel steeds rekening met de risico’s van te veel zonlicht.

In mindere mate kunnen we vitamine D ook uit onze voeding halen. Ze komt voor in vette, dierlijke voedingsmiddelen zoals vette vis, kazen, lever, eieren, levertraan en in mindere mate in melk.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt een voedingsinname van 10-15 microgram (µg) per dag aan.

De toevoeging van vitamine D, net als vitamine A, aan bak- en braadboter, margarine en minarine is wettelijk verplicht in België.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D uit voeding bedraagt 10-15 microgram (µg).

Wanneer zijn vitamine D-supplementen nuttig?

Als je een normaal voedingspatroon hebt en regelmatig buitenkomt, moet je niet vrezen voor een vitamine D-tekort.

Slechts een kleine minderheid van de Belgen loopt risico: veelal zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, baby’s en jonge kinderen, personen met een sterke pigmentatie en oudere personen. Deze groepen kunnen soms baat hebben bij een vitamine D-supplement. Dit moet wel steeds gebeuren in samenspraak met een arts.

Tekenen en symptomen van te veel vitamine D

Aangezien ons lichaam vitamine D gemakkelijk ophoopt in de lever en de vetreserves, kan een teveel aan vitamine D optreden. Dit leidt tot een te hoog calciumgehalte in het bloed (hypercalciëmie), nierstenen en neurologische aandoeningen.

Een overdosis gaat gepaard met vergiftingsverschijnselen zoals misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn en vermoeidheid.

Risicofactoren voor te veel vitamine D

De maximaal tolereerbare inname van vitamine D bedraagt 50 µg/dag voor volwassenen.

Ga nooit op eigen houtje vitamine D-supplementen slikken omdat je schrik hebt dat je niet genoeg zonlicht krijgt, maar bespreek dit altijd met je arts. Zeker als je lijdt aan nierstenen, een nierziekte, een hoog calciumgehalte in het bloed, een maag-darmziekte, een hartziekte, een leverziekte of andere ziekten die verband houden met calciumstofwisselingsstoornissen.

Houd je ook steeds aan de aanbevolen voorgeschreven dosering. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) waarschuwde onlangs voor supplementen met een hoge concentratie vitamine D. Een overdosis kan leiden tot vergiftiging en in het ergste geval overlijden. Dit overkwam een oudere persoon die in plaats van de voorgeschreven maandelijkse toediening, gedurende twee maanden dagelijks een hoog gedoseerd vitamine D-voedingssupplement had ingenomen.

Lees meer over voedingssupplementen