
Verse worst te vet en te zout

Verse worst is in feite vooral gemalen vlees dat wordt verpakt in een darm, doorgaans van een varken of schaap. Wij namen een steekproef van 24 varkens-rundworsten en 13 kippenworsten onder de loep. 22 ervan kochten we aan in verschillende supermarkten, de overige 15 bij slagerijen.
Zeven op tien te warm bewaard
Net zoals gehakt zelf bederft ook verse worst erg snel. Het is daarom belangrijk dat het steevast correct wordt bewaard. Wettelijk mag de bewaartemperatuur niet meer dan 4°C mag bedragen, maar heel wat supermarkten en slagerijen lappen die norm aan hun laars. Niet minder dan 73 % van de verse worsten die wij onderzochten, had net na aankoop een temperatuur van meer dan 4°C, 51 % zelfs meer dan 5°C. Niet alleen een wettelijke inbreuk, maar tevens een gevaar voor uw gezondheid. Een te hoge bewaartemperatuur kan immers de ontwikkeling van allerhande bacteriën in de hand werken.
Bak bacteriën dood
Gelukkig troffen wij in de worsten die wij onder de loep namen slechts in beperkte mate bacteriën aan. Geen direct gevaar dus, althans als u de verse worst goed verhit tot in de kern, zoals het hoort. Het bakproces maakt dat bacteriën worden gedood, waardoor u met een gerust hart uw verse worst kunt verorberen. Heel wat mensen durven echter al eens een stukje rauwe verse worst eten. Dat is iets wat wij ten stelligste afraden.
Zout in overvloed
21 van de 37 geteste verse worsten be¬vatten bovendien meer dan 1,5 g zout/100 g en vallen daarmee onder de noemer "zoutrijk eten" van de FOD Volksgezondheid. Zij raden aan om de consumptie van zulke producten tot een minimum te beperken. Geen verrassend advies als u weet dat we dagelijks zo'n 9,5 g zout binnenkrijgen. Bijna het dubbele van het streefdoel van 5 g/ dag dat de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert.