Vanille-ijs: 25 stalen onder de loep
.jpg?rev=e8600958-1721-4c07-9740-477eadb8bbb6&mw=480&hash=E411EB81A541285759DFD28E1272F3C4)
Wie zon zegt, zegt ijs. Toch blijkt uit onze test dat er behoorlijk wat verschil zit op het vanille-ijs in de winkel. Geregeld wordt er met een kunstmatig vanillearoma gewerkt of worden onnodige kleurstoffen toegevoegd. Ook op de kwaliteit van ijsscheppen zit er volgens onze lezers aardig wat verschil.
Uit het omvangrijke gamma aan smaken, namen wij één van de meest traditionele onder de loep: het vanille-ijs. We onderwierpen 25 verschillende producten aan een uitgebreide test en duidden een Beste van de Test en twee Beste Kopen aan. Merk op dat de tweede Beste Koop pas in latere instantie werd aangeduid, dit naar aanleiding van wijzigingen aan de benaming en de samenstelling van de oorspronkelijke Beste Koop.
Ingevroren lucht
Lucht geeft het vanille-ijs een bepaalde densiteit mee, al blijkt die dichtheid erg te variëren (480 tot 860 g/l). Hoe lager die densiteit, hoe meer lucht u koopt en hoe meer de prijs per liter u misleidt. Wij vinden het daarom belangrijk dat naast die prijs per liter ook de prijs per kilogram wordt vermeld.
IJscoupe vol E-nummers
Vanille is niet de kleurrijkste smaak, maar toch worden er geregeld onnodige kleurstoffen in verwerkt. Slechts vier producten waren 100 % kleurstofvrij. Bij de overige producten werden meestal natuurlijke kleurstoffen gebruikt, die op zich geen gevaar vormen voor de gezondheid, al kan de gele kleur van het ijs zo wel onterecht aan eieren worden gelinkt. In vier producten troffen we in de ingrediëntenlijst kleurstoffen aan waarvan de aanvaardbare dagelijkse inname, kortweg ADI, eventueel zou kunnen worden overschreden. In twee ervan vonden we ook de twijfelachtige kleurstof annatto terug, waarover in onze ogen nog te weinig is geweten.
Aroma blijft heikel punt
De vanillesmaak bleek in heel wat gevallen niet volledig afkomstig van echte vanille. Bij negen stalen werden er ook andere aromatische componenten toegevoegd. In zes andere werd vanilline aangetoond, die niet werd verkregen uit de vanilleplant. Bovendien was het vanillearoma in sommige producten geoxideerd, wat ten koste gaat van de smaak.
Lekker ijs, mooi geserveerd
Wie zijn gasten graag al eens een ijsje presenteert, heeft uiteraard ook een goede ijslepel (met knijpmechanisme) of ijsschep nodig. Een dertigtal lezers testte voor ons 22 modellen uit. Slechts drie, alle drie ijsscheppen, konden hen volledig overtuigen: Ikea Strössel, Gastronum (Makro) en Cora. Deze ijsscheppen zijn allemaal dubbelwandig, waardoor u makkelijk door diepgevroren ijs heen geraakt. De ijslepel van Dille & Kamille is volgens onze lezers dan weer eerder een afrader, net zoals de ijsschep van Zyliss.