Nieuws

Twee extra vierge-olijfoliën vallen door de mand

27 september 2018

Geen enkele olijfolie maakt zich schuldig aan fraude, al zien we wel wat kwaliteitsverschillen in onze test. Zo verdienden twee producten het etiket "extra vierge" niet wat hun smaak en geur betreft. Gelukkig vind je wel al een topolie voor € 8 per liter.

Extra vierge-olie, olijfolie van de eerste persing, wordt bejubeld als de centrale spil van een evenwichtig dieet. Maar kun je die benaming op het etiket zomaar geloven? Grotendeels wel, want slechts twee producten vielen door de mand. Alle andere geteste olijfoliën bleken van goede of zelfs topkwaliteit.

Twee producten zijn niet "extra"

Een extra vierge-olijfolie mag geen toevoegingen van chemicaliën, additieven of andere types olie (bv. goedkopere zonnebloemolie) bevatten. We betrapten niemand op fraude: alle geteste producten bleken authentiek en bevatten enkel olie van olijven.

Extra vierge-olijfolie is uniek in de zin dat ze haar eigen evaluatieproces heeft. Hoe deze olie moet worden beoordeeld, is zelfs vastgelegd in een wettekst. De zuurgraad mag niet hoger liggen dan 0,8 % en ook de smaak en de geur moeten voldoen aan wettelijk vastgelegde criteria.

Voor extra vierge-olijfolie zijn gebreken in smaak of geur uit den boze. Wij lieten alle 25 producten degusteren bij maar liefst drie erkende labo’s. Twee producten voldeden volgens de experts niet aan de smaak die een extra vierge zou moeten bieden en zouden dus gewoon “vierge” op hun etiket moeten hebben staan.

Duurder door mislukte oogsten

Hoe kies je dan wel een goede olie uit het winkelrek? Onze test bewijst dat er meer dan voldoende goede en zelfs uitstekende keuzes op de markt te vinden zijn. De Beste van de Test kost namelijk maar ongeveer € 8 per liter, minder dan de helft van de duurste uit de test, en onze twee Beste Kopen zelfs maar zo’n € 4 per liter.

Nog altijd niet slecht qua prijs, als je bedenkt dat de prijzen van olijfolie de laatste jaren de hoogte in schoten door enkele opeenvolgende mislukte oogsten. De olijfolie op de Belgische markt komt vooral uit gebieden rond de Middellandse Zee, en dan vooral uit Spanje, waar de oogst meermaals werd geteisterd door slecht weer en olijfvliegepidemieën. Resultaat: minder olijven en dus minder olie, wat de prijs opdrijft.

Anno 2018 zien we dat vooral de huismerken van de supermarkten hun prijzen hebben opgetrokken. Zulke eersteprijsproducten zijn nu een derde tot zelfs de helft duurder, en sommige uitschieters onder de merkproducten zelfs 83 % duurder dan vijf jaar geleden.

Op zoek naar de beste

Qua smaak zou een extra vierge-olijfolie een zacht bittertje moeten achterlaten in de mond en intens, doch delicaat proeven. Wil je ontdekken welke olijfolie wij de lekkerste vonden, welke andere criteria wij onderzochten en welke producten door de mand vielen? Bekijk dan alle resultaten in onze koopwijzer olijfolie.

79 Topkwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  3,49 Prijs per fles
81 Topkwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  3,49 Prijs per fles
76 Topkwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  3,75 Prijs per fles