Nieuws

Truffelproducten: controleer het etiket

25 november 2014
Truffelproducten: controleer het etiket

Truffelproducten bevatten niet altijd evenveel truffel als ze doen uitschijnen, zo blijkt uit onze test. Producten “met truffel” waarin minder dan 1 % truffel was verwerkt of zelfs uitsluitend aroma’s werden gebruikt, waren geen uitzondering. Wij eisen dan ook een duidelijke regelgeving.

We onderzochten 49 truffelproducten (deegwaren, boter, zout …). Voor ieder product gingen we na of de soort en de hoeveelheid overeenstemden met wat op het etiket werd vermeld en of er al dan niet sprake was van misleiding.

Truffelaroma: natuurlijk of kunstmatig?

De truffel in geconserveerde producten is vaak steriel gemaakt, waardoor een deel van de authentieke truffelsmaak verloren gaat. Fabrikanten compenseren dat geregeld door het gebruik van aroma's. Soms werd het aroma effectief verkregen uit truffel, een natuurlijk aroma dus. In heel wat andere gevallen ging het daarentegen om kunstmatig aroma waarbij geen truffel aan te pas kwam. In beide gevallen mag dit echter als "truffelaroma" omschreven worden, wat al snel de indruk wekt dat er truffel werd gebruikt bij de bereiding, hoewel dit dus bij heel wat producten niet het geval is. De combinatie met een aantrekkelijke afbeelding van een truffel versterkt die indruk uiteraard.

Truffelgehalte: meer duidelijkheid vereist

Hoewel de ingrediëntenlijst meestal meer inzicht biedt in het werkelijke truffelgehalte, wordt u als consument geregeld op het verkeerde been gezet door de benaming van de producten.

Een duidelijke regelgeving, zoals in Zwitserland, kan dergelijke misleidingen echter voorkomen. Daar mag een product pas als "à la truffe" of "truffé" worden bestempeld wanneer het minimaal 3 % truffel bevat. Is dat niet het geval en worden de termen toch gebruikt, dan moet de fabrikant eveneens het percentage truffel in de benaming opnemen (minimaal 1 %). Op ieder product waarbij "truffel" in de naam voorkomt, moet eveneens duidelijk worden gespecifieerd over welke variant het gaat. 

In België bestaat zo’n wetgeving tot op heden niet. Dat geeft fabrikanten vrij spel wat betreft de hoeveelheid truffel in hun producten...

Onze eisen

  • Duidelijkere regels voor het gebruik van de term "aroma" en van afbeeldingen van truffels op de verpakking.
  • Een duidelijke wetgeving omtrent het gebruik van de term "met truffel".
  • Een vermelding van de wetenschappelijke naam van de truffel die werd gebruikt.

Update: Ingevolge onze klacht m.b.t. 12 producten “met truffel” die soms minder dan 1% truffel – soms zelfs helemaal geen truffel, maar enkel truffelaroma – bleken te bevatten, verplichtte de FOD Economie de fabrikanten van deze producten om hun etiket aan te passen of hun product van de markt te halen. Een duidelijk signaal en een positief gevolg van onze test van 49 producten in november 2014.

Ontdek hieronder enkele concrete voorbeelden uit onze test.